Egy nappal a vegetarianizmus világnapja előtt, az Öko-estek a könyvtárban sorozatunkban egy picit rendhagyó rendezvénnyel jelentkeztünk. A szekszárdi vegán közösség tagjai voltak könyvtárunk vendégei egy nyitott, kötetlen eszmecserére. Acélos Balázs a Don Gatto nevű szekszárdi hardcore zenekar gitárosa évekkel ezelőtt váltott a vegetarianizmusról a vegán életmódra, mi több, más szekszárdi vegánokkal együtt aktivista tevékenységet is folytat. Mint gyakran, most is Lukács Eszter vegán dietetikus volt a beszélgetés táplálkozástudományi szakértője. A családias hangvételű est során minden oldalról körüljártuk a vegán életmódot, s minden résztvevő választ kaphatott kérdéseire. A veganizmus nem pusztán növényi étrend, hanem az állatok kihasználásának teljes elutasítása. A valódi veganizmus egy következetes életmód, nemcsak az állati eredetű táplálék, hanem minden olyan termék és szolgáltatás kizárása, ami állatok szenvedésével jár együtt. A veganizmust – növekvő népszerűsége ellenére – számos negatív előítélet övezi, s ezen nem segít az sem, hogy a kereskedelem a legújabb fogyasztói divatként kezeli. A vegánként forgalmazott áruházi késztermékek nem feltétlenül egészségesek, árban viszont kiemelkedőek. A beszélgetés résztvevői ugyanakkor megállapították, hogy elérhető a vegán költséghatékonyság. Másfelől, ahhoz, hogy a vegánság megítélése megváltozzon, a táplálkozástudományban beállt fordulat eredményeinek is el kell terjedniük. Vendégeink szerint nem kérdés, hogy egészségünk csak profitálhat a húsmentes életmódból. Eszter elmondta, hogy kétéves kisfia is növényi táplálékon él, és makkegészséges. Sem a sportolás, sem a fizikai munka nem követeli meg a húsevést Balázs és Eszter szerint. A teljes értékű növényi táplálkozás mint kúra, diéta és gyógymód ősrégi, jóllehet a legutóbbi időkig nem volt szempont az orvosképzésben. Az est vegán hozzászólói ugyanakkor nemcsak egészségügyi vonatkozások miatt lettek vegánok, hanem a mozgalom állatjogi vetülete miatt is. Nem szól semmi a modern ipari állattartás kegyetlenségének fenntartása mellett, ha rámutatunk, hogy a növényi étrend tökéletesen kielégítő és egészségesebb is, érveltek Balázsék. Ha figyelembe vesszük, hogy az emberiség globális ökológiai lábnyomát a vegetariánus étrend szélesebb körben való elterjesztése jelentősen csökkentené, úgy érthető, hogy a téma napjainkban nagyobb publicitást kap. A veganizmus azonban ritkábban jelenik meg a fenntarthatóságról szóló diskurzusban, következetes etikai álláspontja mégis túlmutat a környezetterhelés csökkentését célzó zöldülő buzgalmon. Sokat beszéltünk a vegánság társadalmi elfogadottságáról, Balázsék aktivista tevékenységéről, s azokról a kulturális hiedelmekről és ellenvetésekről, amikkel gyakran szembesülnek vegetáriánusok és vegánok. A tapasztalatok szerint a vegán demonstrációkon az egyes ember általában fogékony a nagyipari biomassza-termelés elleni morális szempontokra, a szokások és kulturális beidegződések által vezérelt fogyasztók „kényelmi” szempontjait az ágazati/ipari ellenkampányok erősítik meg. Mielőtt a Balázs édesanyja által készített vegán süteménykóstolóval lezártuk volna a jó hangulatú estét, nagyon sok információt megtudtak még az érdeklődők a cukorbetegségről és a fehérjepótlásról. Az alábbi linkeken található anyagokat Eszter bocsátotta rendelkezésünkre:

Beszélgetés a vegánságról

Vegán oldalak

Hogyan győzzük le a cukorbetegséget? 1.

Hogyan győzzük le a cukorbetegséget? 2.

Vegán tojáshelyettesítők:

Accessibility