Helytörténet

A helyismereti/helytörténeti részleg a teljesség igényével igyekszik gyűjteni minden Tolna megyei vonatkozású dokumentumot, melyek között éppúgy megtalálhatóak a megye településeiről szóló irodalmak, mint az itt élő vagy innen elszármazott alkotók művei, publikációi, illetve életrajzukkal, munkásságukkal foglalkozó művek.

Az információhordozók széles skáláját gyűjtjük a fotóktól az aprónyomtatványokig, szakdolgozatokig. A könyvek, illetve a megyei települési folyóiratok mellett, CD, DVD, CD-ROM, mikrofilm és térkép is található gyűjteményünkben.

Vállaljuk a gyűjtőkörünkbe illő szakdolgozatok köttetését. A részleg állományába kerülő szakdolgozatok, kéziratok kiemelt szerzői jogi védelem alatt állnak, azokat se fotózni, se szkennelni, vagy fénymásolni nem lehet. Kizárólag a felhasznált forrásmunkák jegyzéke másolható, illetve a dolgozatokba való betekintés engedélyezett.

Az 1950 előtti, valamint rossz állapotban lévő dokumentumokat állományvédelmi okok miatt nem áll módunkban szkennelni, fénymásolni, csak fotó készíthető róluk.

A helytörténeti részlegben hozzáférhető a Hungaricana Közgyűjteményi portál és az Arcanum Digitális Tudománytár. Az adatbázisoknak részei a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár által digitalizált anyagok: többek között a Tolnai Népújság (korábban Tolnai Napló, Tolna Megyei Népújság) 1953-2016 és a Szekszárdi Vasárnap 1991-2016 között megjelent lapszámai.

A kutatók munkáját témafigyeléssel, bibliográfia készítésével segítjük.

A részleg teljes állománya védett, dokumentumai nem kölcsönözhetők, regisztráció vagy beiratkozás után is csak kizárólag helyben használhatók.

 

 

AZ ÉN KÖNYVTÁRAM

PROGRAMOK

  • Nincs esemény
Accessibility