Helytörténet

A helyismereti/helytörténeti részleg a teljesség igényével igyekszik gyűjteni minden Tolna megyei vonatkozású dokumentumot, melyek között éppúgy megtalálhatóak a megye településeiről szóló irodalmak, mint az itt élő vagy innen elszármazott alkotók művei, publikációi, illetve életrajzukkal, munkásságukkal foglalkozó művek.

Az információhordozók széles skáláját gyűjtjük a fotóktól az aprónyomtatványokig, szakdolgozatokig. A könyvek, illetve a megyei települési folyóiratok mellett, CD, DVD, CD-ROM, mikrofilm és térkép is található gyűjteményünkben.

Vállaljuk a gyűjtőkörünkbe illő szakdolgozatok köttetését. A részleg állományába kerülő szakdolgozatok, kéziratok kiemelt szerzői jogi védelem alatt állnak, azokat se fotózni, se szkennelni, vagy fénymásolni nem lehet. Kizárólag a felhasznált forrásmunkák jegyzéke másolható, illetve a dolgozatokba való betekintés engedélyezett.

Az 1950 előtti, valamint rossz állapotban lévő dokumentumokat állományvédelmi okok miatt nem áll módunkban szkennelni, fénymásolni, csak fotó készíthető róluk.

A helytörténeti részlegben hozzáférhető a Hungaricana Közgyűjteményi portál és az Arcanum Digitális Tudománytár. Az adatbázisoknak részei az Illyés Gyula Könyvtár által digitalizált anyagok: többek között a Tolnai Népújság (korábban Tolnai Napló, Tolna Megyei Népújság) 1953-2016 és a Szekszárdi Vasárnap 1991-2016 között megjelent lapszámai.

A kutatók munkáját témafigyeléssel, bibliográfia készítésével segítjük.

A részleg teljes állománya védett, dokumentumai nem kölcsönözhetők, regisztráció vagy beiratkozás után is csak kizárólag helyben használhatók.

Munkatársaink minden évben összeállítják az aktuális megyei vonatkozású évfordulók jegyzékét, ezt az alábbi linken tekintheti meg:

Válogatás a 2020. évi Tolna megyei vonatkozású évfordulókból

Válogatás a 2021. évi Tolna megyei vonatkozású évfordulókból

Válogatás a 2022. évi Tolna megyei vonatkozású évfordulókból

Válogatás a 2023. évi Tolna megyei vonatkozású évfordulókból

Válogatás a 2024. évi Tolna megyei vonatkozású évfordulókból

 

PROGRAMOK

AZ ÉN KÖNYVTÁRAM

Accessibility