2018-ban az ENSZ május 20-át a méhek világnapjává választotta. Ezen a napon született a szlovén származású osztrák méhész, Anton Janša (1734-1773), a modern európai méhészet egyik úttörője. A szlovén kezdeményezésű nemzetközi jeles nap az apikultúra ősi hagyományai és a különféle mézfajták egészségvédő hatásai mellett arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az emberiség élelmiszer termelésének túlnyomó része a méhek beporzó tevékenységétől függ.
Mézes linktár:
A beporzó rovaroknak szükségük van védelemre
Apiterápia: egészség a méhek patikájából
OMME – Országos Magyar Méhészeti Egyesület
Éljenek a méhek és a sokféleség! Múzeumi összefogás, ünneplés online
Méhcsaládot költöztettek az Agrárminisztérium erkélyére
Mire jó a hársméz, az akácméz, és mire az erdei méz? Mézfajták és gyógyhatásaik
Mézes tészta recept (Öcsi kedvence)
Mézes tészta recept egy német újságból harminc egynéhány évvel ezelőttről.
10 dkg mézet jól felmelegítünk, 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 evőkanál olvasztott vaj (ha puhábbra szeretnénk, mehet több is), 1 kávéskanál szódabikarbóna (lapos kanál), őrölt fahéj, gyömbér és szegfűszeg ízlés szerint.
Ezeket összegyúrjuk, majd pár órát hidegre tesszük, de nem hűtőbe. Fél centisre kinyújtjuk, majd tetszés szerinti mintákat szaggatunk belőle. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, erre tesszük a tésztát. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Fontos! Ha puha tésztát szeretnénk, használjunk vegyes virágmézet, ha keményebbet, akkor akácmézet.