2018-ban az ENSZ május 20-át a méhek világnapjává választotta. Ezen a napon született a szlovén származású osztrák méhész, Anton Janša (1734-1773), a modern európai méhészet egyik úttörője. A szlovén kezdeményezésű nemzetközi jeles nap az apikultúra ősi hagyományai és a különféle mézfajták egészségvédő hatásai mellett arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az emberiség élelmiszer termelésének túlnyomó része a méhek beporzó tevékenységétől függ.

Mézes rejtvény

Mézes linktár:

A beporzó rovaroknak szükségük van védelemre

Apiterápia: egészség a méhek patikájából

OMME – Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Éljenek a méhek és a sokféleség! Múzeumi összefogás, ünneplés online

Méhcsaládot költöztettek az Agrárminisztérium erkélyére

A propolisz

Mézfajták

Mire jó a hársméz, az akácméz, és mire az erdei méz? Mézfajták és gyógyhatásaik

Mézinfó

Mézes tészta recept (Öcsi kedvence)

Mézes tészta recept egy német újságból harminc egynéhány évvel ezelőttről.

10 dkg mézet jól felmelegítünk, 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 egész tojás, 1 evőkanál olvasztott vaj (ha puhábbra szeretnénk, mehet több is), 1 kávéskanál szódabikarbóna (lapos kanál), őrölt fahéj, gyömbér és szegfűszeg ízlés szerint.

Ezeket összegyúrjuk, majd pár órát hidegre tesszük, de nem hűtőbe. Fél centisre kinyújtjuk, majd tetszés szerinti mintákat szaggatunk belőle. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, erre tesszük a tésztát. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

Fontos! Ha puha tésztát szeretnénk, használjunk vegyes virágmézet, ha keményebbet, akkor akácmézet.

Accessibility