A könyvben először a borítója fogott meg a maga bársonyos anyagával, fekete-fehér kontrasztos színvilágával, és a legelejére rajzolt fával. Nagyon szeretem a fa illusztrációkat, bármilyen fáról legyen is szó. Ezen a fán a törzs és az ágak hófehérek, a levelek pedig régi fénykép negatívjaiként hatnak.

A fehér fa illusztráció a fekete háttéren olyan benyomást keltett bennem, hogy ez a könyv egy önálló képzőművészeti alkotás. (Pedig akkor még bele sem olvastam). A könyv belső lapjain is folytatódik a fekete-fehér kontraszt világa. Az illusztrációkat a könyv írója maga készítette. Pedig olyannak tűnnek, mintha kislány rajzolta volna őket.

A könyv lapjai fényes, vastag papírból készültek, és ahhoz képest, hogy nem terjedelmes a könyv, mégis súlyosnak érzékelhető.

Tartalmát tekintve egy kislány egy évét követhetjük nyomon, hagyományosan tavasz, nyár, ősz , tél felsorolásában. A kislány gondolatait, benyomásait ismerhetjük meg a körülötte levő világról, és az őt ért impulzusok belső leképezéséről. Lélektani könyv.

Erős párhuzamot véltem felfedezni hasonló típusú könyvek és e könyv között, úgymint: Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló; James Norbury: Nagy Panda és Kicsi Sárkány; és utóbbi második része James Norbury: Az utazás (Nagy Panda és Kicsi Sárkány 2.).

Kedvenc idézeteim a könyvből:

„Vannak dolgok, amiket nem lehet lekvárosüvegbe zárni, ilyenek a csókok, a ki nem hullott fogak, a gondolatok és a gyertyafény.”

„A nagypapám évekkel ezelőtt kitalálta, hogy ültet egy fát.

Ahogy telt-múlt az idő, a nagypapám barátja, a zoknigyáros, egyre gazdagabb lett. Csak mert olyan dolgokat csinált, amiket fiókba lehet pakolni.

Közben a nagypapa fája megnőtt.

A barátja meg tele lett pénzzel.

Mindenkinek más a sorsa, mondja a nagypapám. Nekem az, hogy olyasmit hozzak létre, amit nem lehet elpakolni. Ahogy a ki nem hullott fogakat sem.

Én a fa árnyékát hoztam létre.

Az árnyékkészítéshez sok-sok idő kell.”

 

A könyv a Csimota kiadó gondozásában jelent meg.

A szerző leghíresebb műve a Kokoschka babája, amiért megkapta az Európai Unió Irodalmi Díját.

 

Kovácsné Szabó Lívia gyermekkönyvtáros

Korábbi ajánlóink

Accessibility