L. Szemjonova: Erkölcsök és szokások Nagy Péter birodalmában. Budapest, Gondolat, 1989.

Néhány éve az egyetemi tanulmányaim során találkoztam L. Szemjonova munkájával, amikor I. Péter orosz cárról szóló szeminárium kapcsán kutattam szakirodalom után. Az Erkölcsök és szokások Nagy Péter Birodalmában c. könyv a 18. század eleji orosz társadalommal foglalkozik, a parasztságtól, a városi polgárságon és a nemességen át egészen I. Péterig, olyan témákat érintve, mint a házasság, az oktatás, a szórakozások, a kor divatja, a táplálkozás, vagy a hírhedt szeszesital fogyasztási szokások.
Miért pont Nagy Péter? I. Péter uralkodása (1682-1725) a Moszkvai cárság Orosz Birodalommá alakulásának története. Az volt a célja, hogy az ország teljes körű reformjával, amely érintette az élet minden egyes területét, az orosz társadalom felzárkozzon Európához. Jóllehet, Nagy Péter reformjai jóval megelőzték a korukat, és az uralkodó halála után még évtizedekre volt szükség a tartós változások eléréséhez.
L. Szemjonova orosz kutató munkája 1982-ben jelent meg, aki elsősorban a korabeli forrásokra, mint például levelekre, naplókra, intelmekre hivatkozva írta meg a könyvet. Rengeteg idézet, korabeli szöveg van az olvasmányban, így könnyebb belemélyedni az orosz emberek mindennapi életébe. A magyar kiadás 1988-ban jelent meg a Gondolat Kiadó gondozásában, és Gődény Endre fordításában. Szvák Gyula magyar történész és ruszista lektorálta a fordítást, így biztosak lehetünk benne, hogy hiteles magyar kiadást forgatunk a kezünkben.
A könyvvel gyorsan lehet haladni, azonban nem ajánlott egyszerre túl sokat olvasni, mert a rengeteg információ nehezíti az olvasottak befogadását. Érdemes egy kicsit tisztában lenni a Péteri reformokkal is, hogy könnyebben értelmezhető legyen a társadalmi változás. A könyv témák szerint halad, nem a Péteri reformok alapján, és nem kronológiai sorrendben.
Ajánlom azoknak a könyvet, akik Oroszországról szeretnének többet megtudni, akik nem vetik meg a sok információt, és a korabeli forrásokat. A történelem tanulás egyik fontos része, hogy belehelyezkedjünk az akkori emberek gondolkodásmódjába, hogy megértsük az adott kort, és az események láncolatát. Ez a könyv abban segít, hogy közelebb hozza az olvasóhoz Nagy Péter korának Oroszországát.

Korábbi ajánlóink

Accessibility