Peter Singer:

Az állatok felszabadítása

Oriold és Társai, Budapest, 2019

Az alkalmazott filozófiával foglalkozó ausztrál filozófus, Peter Singer (1946) korunk egyik legnagyobb hatású filozófusa. Azon kortárs gondolkodók közé tartozik, akik régi, ógörög példák nyomán a mindennapi életből származó dilemmákkal foglalkoznak, és gyakorlati kérdésekre kívánnak válaszokat adni.

Túlzás nélkül állítható, hogy Singer először 1975-ben megjelent könyve forradalmasította az állatokról szóló etikai gondolkodást és nyomában alapvető változások indultak el az állatokkal való bánásmódban. Bár eredetileg nem tőle származik, Az állatok felszabadítása című műve terjesztette el szélesebb körben a fajizmus kifejezést arra az emberközpontú etikára, ami nemcsak az állatok tömegeinek okozott végtelen szenvedést, hanem a globális éghajlatváltozáson keresztül az egész bioszférának és így emberek millió számára is. A könyv az emberiségnek az állatokhoz való viszonyát, azt a hallgatólagos elfogadott, alaposabban azonban soha meg nem vizsgált feltételezését veszi górcső alá, miszerint bármit megtehetünk az állatokkal, mert az ember valamiképpen minden más élőlény felett áll, és így a természettel teljesen szabadon rendelkezve, az állat az valami számunkra való „dolog”. Singer erkölcsileg tarthatatlannak, racionálisan is teljesen alaptalannak látja ezt az attitűdöt és szigorú következetességgel érvel az állati érdekek morális egyenlősége mellett.

Ahogy Singer maga írja, az állatokkal szembeni kegyetlenség ellen tiltakozókat mindig érzelgős bolondoknak szokták beállítani, így a kérdés komoly felvetése mindig is kirekesztődött a racionális erkölcsi viták köréből. Az ausztrál gondolkodó azonban alapos és következetes módon gondolja végig, hogy hogyan kellene bánunk a „nem emberi állatokkal”. Singer átfogóan tárgyalja a kísérleti laboratóriumokban és a mezőgazdasági nagyüzemekben tengődő élőlények életét, stílusa érvelő, ugyanakkor a nagyközönség számára íródott. A könyv célja egy mentális átkapcsolás elérése, az olvasó morális horizontjának kiszélesítése. Az állatok felszabadításának programja voltaképp az olvasó gondolkodásának felszabadítása a megszokás, az előítéletek és érdekek soha át nem gondolt zsarnoksága alól.

Nem kétséges, hogy miután felismertük, hogy a természet részei vagyunk, és hogy a bennünket fenntartó rendszerek rombolása nem folytatható tovább, az ökoszisztéma megóvásához, a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez egy alapvetően új szemléletre van szükség. Peter Singer morálfilozófiai munkája ehhez az átfogó ökológiai világképhez visz közelebb.

Accessibility