BOB DYLAN: A Modern dal filozófiája (Helikon Kiadó, 2023)
Bob Dylan 2016 irodalmi Nobel-díjasa. Kitüntetése – világszerte – megosztotta az irodalmi közvéleményt. Magyarul Orbán Ottó, Allen Ginsberg fordítója fogalmazta meg ezt a legplasztikusabban: „Bob Dylan dalszerző. Annak költő. De annak az. Ez nem szofisztika, hanem tényközlés. Bob Dylan, mint századunk költője harmatos ökörség” Igaz mindezt még évtizedekkel korábban, Barna Imre fordításkötetének felkért lektoraként mondta. A kötet ennek ellenére megjelent ’89-ben, ahogy évekkel később Dylan is irodalmi Nobel-díjas lett.
A hivatalos indoklás szerint azért, mert „az amerikai dal hagyományaiból megteremtette a költői önkifejezés új formáit”. Hajlamosak vagyunk arra, hogy szétválasszuk az irodalmat és a dalt, pedig Homérosz óta elképesztően hosszú hagyománya van a szóban vagy énekelve előadott irodalomnak. Mégis a kételyek talán magára Dylanre is hatottak: a díjat csak hetek hosszú hallgatása után köszönte meg, a december 10-i díjátadón személyesen meg sem jelent, sőt a díj előfeltételeként elvárt Nobel-beszédét is csak 5 nappal a határidő előtt eljuttatta el a Svéd Királyi Akadémiához. Végül csak 2017. június 5-én jelent meg.
Meglepő mindez! Dylan az eladott 125 millió lemezével minden idők egyik legsikeresebb előadóművésze. Kiadott 40 stúdióalbumot, 96 kislemezt, 18 EP-t, 15 koncert albumot, 17-et a saját kiadású „kalóz felvételeiből”, valamint 29 válogatásalbumot, 22 boxszettet, 7 soundtrack albumot, ezenkívül 54 zenei – és 30 home videót. A 2020-as „Rough and Rowdy Ways” albumával ő lett az egyetlen, aki a ’60-as évek óta minden évtizedben felkerült a Billboard Top 40-es listájára. Elnyert 11 Grammy-díjat, egy Golden Globe-ot és egy Oscar-díjat is. Megkapta a Francia Becsületrendet, a Pulitzer-díjat, az Elnöki Szabadságérmet, az USA legmagasabb civil kitüntetését, számos egyetem választotta díszdoktorává. Rajzaiból, festményeiből 6 album jelent meg, neves galériák állították ki. Emlékirata, a „Krónikák” egy évet töltött a New York Times bestseller listáján. És mégis…
Ahogy a Nobel-beszédben fogalmaz: „Amikor megkaptam az irodalmi Nobel-díjat, azon tűnődtem, mi is lehet pontosan a kapcsolat dalaim és az irodalom között. Elgondolkodtam rajta, kerestem az összefüggést.”
De az igazi választ – szerintem – nem akkor, hanem “A MODERN DAL FILOZÓFIÁJA”-val adja meg, ami az első könyve a Nobel-díja óta. Tudós kánonokra fittyet hányva 66 esszét ír a személyes kedvenceiről, Elvis Presley-től, Santanán, a Grateful Deaden és Nina Simone-on át egészen Elvis Costelloig. Ahogy másnál is, az ő zenei ízlésén is látszik gyerekkora meghatározó szerepe: az ’50-es évek dalai adják válogatása gerincét. Az is rá jellemző, kiket hagy ki. Elemzi a könnyű rímek csapdáját és elmagyarázza, hogy a bluegrass hogyan viszonyul a heavy metalhoz. Esszéi titokzatosak, megrendítőek, mélyrehatóak, és gyakran igazán viccesek. Bár látszólag a zenéről szólnak, valójában meditációk és elmélkedések az emberi állapotról. A könyvben közel 150 gondosan válogatott fotó fut végig, amelyek együttesen egy epikus költeményre emlékeztetnek, megerősítve a mű transzcendenciáját. A MODERN DAL FILOZÓFIÁJA sok mindent megmutat a mesterségéből, amit annyi év alatt megtanult, és gyakorolt. Ez is jelentős művészi teljesítmény:
“Az emberek próbálhatják a zenét tudománnyá változtatni, de a tudományban egy meg egy mindig kettő lesz. A zene, mint minden művészet, újra és újra azt mondja el nekünk, hogy egy meg egy az a legjobb esetben három.”

A KÖTETBEN SZEREPLŐ DALOK LISTÁJA:
https://open.spotify.com/playlist/6O34MEM0htbUqcK0vBBMje

lista

 

 

Korábbi ajánlóink

Accessibility