Krasznahorkai László elbeszélése Németországba kalauzol minket. Az írásmű Johann Sebastian Bach zenéje, egy thüringiai neonáci csoport lázas tevékenykedése, és egy kvantummechanikai teória félreértése körül forog.

Főhőse, Florian Herscht, az együgyű Góliát, az árva fiatalember, az elemi részecskék csodálatos világának megszállottja. A félkegyelmű Florian – Krasznahorkai Miskin hercege – mentora a kopaszra borotvált fejű, mellére vaskeresztet tetováltatott Bossz, a fanatikus Bach-rajongó, aki bandájával a Negyedik Birodalom előkészítésén munkálkodik titokban. A Bossz Alles wird Rein nevű takarítóvállalatában alkalmazza az ártatlan óriást, akiből jó hazafit és Bach-hívőt kíván nevelni, felfedve, hogy társasága valóban mindent ki akar tisztítani az „ostromlott” Némethonból.
Florian – közel sem önkéntes, meglehetősen vonakodó – atyai jóbarátja, a fizikus Köhler úr előadásain ismerkedik meg a modern fizika dilemmáival és azzal a gondolattal, hogy a létezés talán csak egy hiba. Az amatőr meteorológus, aki a cselekménynek helyszínt adó képzeletbeli thüringiai Kana település elismert „időjósa” is, hamar felismeri, hogy komoly felelősség terheli: egyes gondolatok ártalmasak lehetnek az arra éretlen befogadóknak.

Florian megszállottjává válik egy tisztán elméleti lehetőségnek: az univerzumot szeretné megmenteni az összeomlástól. Herscht ezért kitartóan írogat Merkel kancellárasszonynak, aki mégiscsak tudós, és olyan vezető, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsával együtt képes megoldani a kozmikus krízist. Miközben Florian az elemi részecskék világából kiinduló vég bűvöletében él, valóban elindul egy megállíthatatlan lavina, ami a legártatlanabbat is magával sodorja.

A különböző mániáknak élő szereplők zárt vidéki környezetben zajló viszonylag eseménytelen életét először rejtélyes farkasfej-graffitik megjelenése zavarja meg. A Bachok első telephelyének ismételt megbecstelenítése felfokozott kegyhelyvédelmi tevékenységet hív elő a környezetére diktátorként telepedő Bosszból és társaiból. Mitikus módon, egy összeesküvés átfogó tervének részeként értékelik azt is, hogy embereket megtámadó farkasok jelennek meg a vidéken. A kisvárost érő katasztrófák sorozata, alapvető változást indít el Florian-ban, ami visszafordíthatatlannak bizonyul és az erőszak elszabadulásához vezet.

Az egyetlen mondatból álló szöveg egyszerre humoros és vészjósló hatást gyakorol az olvasóra. A gyakori perspektívaváltásokban megjelenő, a szereplőket hajtó paragondolkodás kifejezetten szórakoztató olvasmánnyá teszi az elkerülhetetlenül a tragikus vég felé hömpölyő elbeszélést.

Korábbi ajánlóink

Accessibility