Egy korábbi ajánlómban már tanúságot tettem a hangtechnika, hangmérnöki munka iránti csodálatomról, Boros Lajos Stage Pass című legendás könyvének méltatásával.
A nagy vihart kavaró kötet egyfajta szellemi folytatásaként jelent meg Ómolnár Miklós könyve, amely a Stage Passben már sokat taglalt roadok, pakoló- és hangosító személyzet korántsem könnyed életét mutatta be, ha lehet, még közelebbről, mint azt anno Boros Lajos tette Kraft Tamás szavai által.

A könyv több, még ma is legendás nevű pakoló-hangmérnök, hangtechnikus történetét, életútját kíséri végig. Legtöbbjük a 60’-as évek beat korszakának kezdetétől egészen a rendszerváltás-közeli idők szakverzetbe tömörülő, ügyeskedő vállalkozóvá váló, vagy elszegényedő roadtársadalmának oszlopos tagja volt, köztük pl. a ma is aktívan működő Pálfi József, alias Spulni. Ez a szakma sosem a könnyűségéről és biztos egzisztenciát adásáról volt híres, a folyamatos pénzhiányt csakis a zene (az ÜGY) iránti rajongás és elhivatottság enyhítette, sokaknál később még az sem. A szárazabb, szakmai részek mellett külön csemege a Beatrice-val híressé vált testvérpár, a Két Simon feltűnése is, akik (többek között) felfedik a híres csirkedarálós Beatrice sztori hátterét.

A Rock napszámosai nem feltétlenül könnyű olvasmány: szinte már letűnt kornak hat az negyven-ötven, akár hatvan évvel ezelőtt leírt világ, a szereplőkre kevesen emlékeznek, illetve sokszor igencsak depresszív a technikusok sorsáról alkotott kép. Mindenesetre egy-egy jól sikerült buli, jól szóló zenekar, a színpadon állók mennybemeneteléhez történő asszisztálás, érezni azt, hogy valami nálunk nagyobbnak lehetünk részei, felülírják a hétköznap nyűgeit-bajait.

Aki kedveli a rendszerváltás előtti világot megidéző műveket, netalántán kíváncsi a magyar popzene hőskorára, és szívesen tekintene annak színfalai mögé, bátran tegyen vele egy próbát!

Korábbi ajánlóink

Accessibility