Hogy milyen egy jó lakótárs? Hm. Lássuk csak!
Legyen nyugodt, békés, segítőkész, csendes, barátságos, szolgálatkész.
Magas fokon művelje a rezíliencia művészetét, tudjon jókat sütni, főzni, majd mosogasson is el maga után, és persze a fogkrémes tubust is csak alulról nyomja, ne középen.
Általában véve is legyen mindig higiénikus, mindig törődjön a lelki világommal, még levegőt is olyan ütemben és intenzitással vegyen, ahogy nekem tetszik. Úgy gondolom, ilyen egy jó lakótárs. Nem?
Nos, Borz új lakótársa Szkunk (csíkos bűzösborz) ezzel ellentétben hangos, büdös és előszeretettel lát vendégül a közös lakásukban száz csirkét, annak ellenére, hogy Borz szereti a nyugalmat, ami elengedhetetlen a rendkívül fontos kőzettani kutatásához a geológus szobában.
Szkunk mentségére legyen mondva, hogy szereti a csirkéket. Legyen az orloff, leghorn, jersey óriásbaromfi, ko shamo, erdélyi kopasznyakú, kendermagos, vagy éppen selyemtyúk.
S hogy mi a csirkék legfontosabb képessége? Hát persze, hogy a kvantumugrás.
Nos igen.
Együtt élni nehéz.
Alkalmazkodni nehéz.
A másikat magam elé helyezni nehéz.
Megtagadni önmagamat nehéz.
Mégis, ezekből a „nehezekből” csoda születhet, amit úgy nevezünk: MÉGIS SZERETET, vagy ENNEK ELLENÉRE SZERETET!
„De Borz, ha igaz, hogy a leggyorsabban akkor lehet megnyerni egy háborút, vagy akármit, ha kedves vagy és szelíd, akkor miért nem viselkedik mindenki így? Gyakran veszem észre magamon, hogy nehezemre esik kedvesnek lenni. Előfordul, hogy elvesztem az eszem. Gondolj bele, én egy kicsi állatka vagyok, és kicsinek lenni nagyon nehéz. Néha azt szeretném, ha olyan erős karom lenne, mint egy medvének, és sutty, lecsaphatnék vele, vagy olyan erős fogsorom, mint egy krokodilnak, és fenyegetően csattogtathatnám. Ehelyett mi vagyok én? Csak egy szkunk. – Szkunk a farkára nézett, majd folytatta. – Előfordul, hogy senkit nem bántasz, mégis elzavarnak a városból. Egyáltalán nem úgy tűnik, mintha a legszelídebb játékos lenne a nyerő.”

Amy Timberlake regénysorozatának ezt az első kötetét megtalálhatjátok a Gyermekkönyvtár állattörténetek polcán. Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!

Korábbi ajánlóink

Accessibility