Fodor Marcsi-Neset Adrienn:50 elszánt magyar nő

A kötetben a történelem során jelentős szerepet játszó nők rövid életrajzát ismerhetjük meg.  Olyan magyar nők, akik küzdöttek az álmaikért, hogy a férfiak uralta társadalmi világba elérjék céljukat. Dacoltak az elvárásokkal és tűzön-vízen át hősként járták a saját útjukat, valódi jellemek.  A tetteikkel, eszméikkel hatással voltak a környezetükre és méltán lehetünk rájuk büszkék, hiszen úttörők voltak az adott korban. Az akadályokat bátorsággal leküzdötték és azokat kihívásnak tekintették, nem gátnak, így alkotva maradandót az utókor számára.  A szemléletük, szellemiségük, kitartásuk, bátorságuk elhivatottságuk példa értékű bárki számára.

Néhányat kiemelve: Munkács várának hős védője, az első orvosnő, táncpedagógus, korának legműveltebb úrnője, gyógytornász, az első óvoda megalapítója és több más értékes és érdekes életút elevenedik meg.

Idézetek:

“Nem tudták mire képes egy nő, ha a gyermekeit védi. Ő pedig eladta ékszereit, hogy ennivalót vehessen a katonáknak. “

“Zürichbe utazott. Ékszereit eladta, hogy fizetni tudja a tandíjat, később ápolónőként dolgozott a klinikán. Gyógyítani akart egy olyan korban, amikor a lányok még csak nem is érettségizhetek.”

“A nőnek jusson ideje arra, hogy foglalkozzon mással is a családon kívül. “

“Kanizsai Dorottya is szívesen fogadta az ország urainak gyermekeit. Az a hír járta róla, hogy minden jót, amit kapott, ezerszeresen adta vissza. “

“Kifejlesztette a Dévény-módszert, amely azóta is gyerekek ezreinek segít. Máshonnan indultam, máshová érkeztem és az eredményeim ettől a másságtól vannak. Másnak lenni nehéz, de van, amikor fel kell vállalni. “

“Nevelés teszi az embert és az ember a hazát!”

Történelemformáló erős akaratú nők, asszonyok, emberséges, megalkuvást nem ismerő személyek izgalmas élete tárul elénk. „A nő olyan, mint egy teás tasak. Nem tudhatod, milyen erős karaktere van, míg bele nem mártod forró vízbe.” (Eleanor Roosevelt)

Inkább ifjabb korosztálynak ajánlom a könyvet, informatív és lényegre törő olvasmányos jellege miatt. A színes illusztrációk vidámságot csempésznek a lapokra.

Korábbi ajánlóink

Accessibility