A japán kultúra kedvelőjeként ezúttal Kavagucsi Tosikadzu (川口俊和) Mielőtt a kávé kihűl című könyvét szeretném ajánlani. Az eredetileg színdarab (ugyancsak Kavagucsi-szan munkája) alapján íródott mű négy lazán kapcsolódó novellát tartalmaz.
Minden egyes történetben más-más szereplő – és egyben más-más élethelyzet – kerül a középpontba. A helyszín azonban mindig közös: egy bizonyos Funiculi Funicula nevű kávézó, ahol a városi legenda szerint egy különleges székre ülve, szertartásosan kitöltött kávé segítségével lehetséges az időutazás. Ám az erre vállalkozóknak tiszteletben kell tartaniuk több szigorú szabályt (ezek a könyv hátlapján is olvashatóak). A lényeg akár a múltba, akár a jövőbe utazik valaki… a jelenen semmiképpen nem tud az időutazó változtatni, bármit tegyen. Az út pedig súlyos következmények nélkül csak addig tarthat, ameddig a kávé ki nem hűl. Ezek után felvetődik a kérdés: akkor mégis mi értelme kockáztatni és beleülni abba a székbe?
Mindenkinek ajánlani tudom a könyvet, akit vonz a felkelő nap országának sajátos világa és hangulata, szereti a lélektani műveket, de nem állnak távol tőle a science fiction-szerű és a fantasy elemek sem.
A Mielőtt a kávé kihűl két folytatást is kapott. Ebből magyarul eddig csak az egyik jelent meg Történetek a kávézóból címmel.

Korábbi ajánlóink

Accessibility