Érdekes, hogy most jött velem szembe ez a könyv, az Internet Fiesta előtt, ahol a Metaközösségek a téma, és a történet éppen egy influenszer anyukáról és családjáról szól. Egyrészt kíváncsi voltam az Instagramon látható „valóság” hátterére, másrészt, mivel a könyv a könyv a krimik között volt, megvolt benne az izgalom ígérete is.
A szerző egy házaspárt takar, akik maguk is hasonló foglalkozást űznek, mint a könyvbeli karakterek. Emmy az Instás szereplése előtt szintén egy divatlapnál dolgozott, míg a férje, Dan író (valójában egy könyve jelent meg, évekkel korábban).
A fülszövegből rögtön kiderül, hogy a millió követő közül valaki Emily életére tör. Ő a harmadik elbeszélő, akinek a szemszögéből kibontakozik a történet. Emmy az évek alatt sikeres brandet épített (ügynöke segítségével) a Mezít-Mamát, ahol „én csak azt mondtam, az embereknek, amit eleve hallani akartak”, míg a Dan kénytelen részt venni ebben a folyamatos Insta-létben, hiszen a felesége tartja el a családot. Sokszor nem ért egyet az asszony döntéseivel, de a cégek, szponzorok ajándéktárgyai, utazásai ellen nem tiltakozik. Emmy tudatosan teszi, amit tesz, megvannak a jövőre vonatkozó tervei is – néha, gyakran, erősen megkérdőjelezhetők az eszközei.
A epilógusból kiderül, hogy a titokzatos követőnek sikerült-e véghezvinnie tervét, és mindezt Mezít-Papa hogyan dolgozza fel.
Érdekes volt bepillantani a kulisszák mögé, és látni, hogy egy influenszernél simán belefér a bullshit „amikor valakit nem igazán érdekel, hogy igaz-e, amit mond vagy hamis”.

Korábbi ajánlóink

Accessibility