A történet négy lánytestvér és édesanyjuk életébe enged bepillantást nyerni egy év leforgása alatt.
Anyjuk: Mrs. March, a legidősebb nővér Margaret (Meg), történetünk kezdetekor 16 éves, utána következik a sorban Josephine (Jo) 15 éves, majd Elizabeth (Beth) 13 éves, végül Amy 9 éves.
Apjuk Mr. March tábori lelkészként szolgál a polgárháborúban. A családhoz tartozik még Hannah, aki az első lány születése óta „szolgálja” a March családot.
A lánytestvérek mindegyike egyedi karakter, sajátos jellemvonásokkal.
Napjainkban képi ingerek egymásutánjában, rapid világban élünk, benne mozgunk, létezünk, tik-tok videómegosztó alkalmazás, instagram, facebook, twitter, you-tube, sorolhatnám. Sok, a normálistól eltérő dolgot tapasztalunk napi szinten. Annyira, hogy már nincsenek gátak, korlátok, már meg sem lepődünk semmin. Mindent azonnal megtudunk, mindenre azonnal reagálunk. Ingeráradat vesz körül. Ezzel szemben nagyon érdekes volt azt tapasztalni a könyv olvasásakor, hogy le kellett hozzá lassulni, és fel kellett venni a könyv ritmusát.
Egy olyan korban játszódik a történet, ahol még az igen igen volt, a nem pedig nem. Az erkölcsi értékek valóban értéket képviseltek, volt mögöttük aranyfedezet az emberek jellemében. Társadalmi érintkezésük pedig a tisztelet nyelve.
Nagyon szép leánykort birtokolt ez a négy testvér. Minden napot a maga teljességében élnek meg.
Tökéletesen kitöltik méltó tartalommal, lelki értékkel az aznapra kapott időt. Napjaiknak értelme és célja van. Kerek napirend felkeléstől lefekvésig.
Vezérfonal végig a könyvön a szeretet. Mindenki végzi a maga dolgát mások javára (is).
Mint egy jól megolajozott gépezetben. Összedolgoznak. Ha egyikük nem látja el a maga feladatát, másokra több hárul. Odafigyelnek egymásra, gondoskodnak egymásról.
Saját maguk által kitalált folytatólagos játékaik vannak: színi előadás, saját újság szerkesztés, posta játék tele meglepetésekkel, regényírás, zongorázás, könyvolvasás, kirándulással egybekötött könyvfeldolgozás. Olyan jó olvasni, hogy így is lehet(ne) élni.
A Kisasszonyok egy regénysorozat első része, második a Jó feleségek, harmadik a Fiatalurak, negyedik a Jo fiai.
A könyv végén egy szerelmi szál kezd kibontakozni és egy másik éppen elkezdődik. A vége felkeltette a kíváncsiságomat, hogy nyomon kövessem a lányok további életét, és elolvassam a regénysorozat többi részét is. Az írónő életrajzi jegyeit ismerve felfedezhető, hogy mely szereplőt mintázta magáról.
A mű megtalálható az Illyés Gyula Megyei Könyvtár felnőtt és gyermek részlegén egyaránt. Olvasásra elsősorban lányoknak, asszonyoknak ajánlom. Sok szép percet kívánok hozzá!

Korábbi ajánlóink

Accessibility