Alábbi könyvajánlómban volt egyetemi oktatóm, dr. Béres Judit „Azért olvasok, hogy éljek” – Az olvasásnépszerűsítéstől az irodalomterápiáig című művéről kívánok írni. A könyvet a pécsi Kronosz Kiadó jelentette meg 2017-ben.

Tartalom tekintetében a kiadvány különböző hazai és külföldi olvasást népszerűsítő programok bemutatásával indul (ezenkívül az előszóban a későbbiek megalapozásaként az olvasás – mint tevékenység – értelmezése, jelentőségének tárgyalása is megtörténik). Majd az egyre bővülő információmennyiség miatt nélkülözhetetlen kritikai gondolkodásról, valamint annak olvasással és írással történő fejlesztéséről olvashatunk (mindezt mintaprogrammal szemléltetve). Ezt követően beszámol egy számomra nagyon érdekesnek tűnő személyes kontaktus alapú multikulturális programról, az élő könyvtárról. Aztán a szerző egy hosszabb szakaszt szentel az irodalomterápiának vagy más néven biblioterápiának, ugyancsak magyar és külföldi példákat hozva annak megvalósulására. Végül pedig négy pécsi gyakorlat folyamatát és tapasztalatait összegzi.

Nekem a kötet nagyon jól összegyűjtötte az egyes fejezetek témáiról a tudnivalókat. Logikus felépítésű, rengeteg a visszautalás, hogy minél érthetőbbek legyenek az egyes részek kapcsolódási pontjai. Nyelvezetét tekintve számos szakfogalommal találkozhatunk, de a szerző minden témát nagyon pontosan körbejár, elmagyaráz, így azt gondolom, minden olyan ember számára érdekes olvasmány lehet, akiket érdekel az olvasóvá nevelés és az olvasásfejlesztés elmélete, gyakorlata.

Korábbi ajánlóink

Accessibility