Ezúttal egy több értelemben is régi klasszikust vettem elő: az amerikai irodalomban alapműnek számít ez a sorozat, ám számomra is régi olvasmány, hiszen már majd’ húsz éve, hogy először kezembe vettem, akkor édesapám ajánlására.
A kötet öt regényt foglal magába, a művek közötti összekötő kapocs az indiánok között nevelkedett főhős, Nathaniel „Natty” Bumppo, a biztos kezű, célt szinte soha nem tévesztő, a vadonban járatos férfi. A regényekbe foglalt történet során az ő életét követjük végig, kettő kivételével minden egyes regény az éppen aktuálisan rá aggatott indián becenevet viseli címéül: Vadölő, Az utolsó mohikán, Nyomkereső, Bőrharisnya, A préri.
Natty kalandjai a mai Egyesült Államok nagy háborúin keresztül tárulnak elénk: harcol az irokézek ellen, fegyvert fog a franciák ellen, majd a két utolsó regényben már inkább az emberi kapzsiság és mohóság ellen próbál küzdeni. Az első regényben (Vadölő) bár a vadonban jártas, és gyakorlott fegyverforgató, fiatal korából adódóan mégis kissé forrófejű, míg a Bőrharisnya idejére már egy bölcs, megfontolt, tisztes emberré válik, a Préri történetében pedig mint agg kalandor éli meg élete utolsó fejezetét.
A mai szemmel nézve kissé sarkított karakterekkel van dolgunk, a jók mindig jók, a rosszak velejükig vásottak, nincsenek „szürke” karakterek. Ennek köszönhetően néhol túlidealizáltnak hathatnak a történések, ám a természetleírások varázsossága ellensúlyozza ezt, Cooper nagyszerűen érzékelteti a vadon bujaságát, az erdőjárók gondolkodását. Sorait olvasva megelevenedik az igazi, érintetlen vadon, ahol az őslakos indiánok az idők kezdete óta otthonosan mozognak, a fehér ember pedig csak vendég, vagy betolakodó. Minden fa, minden bokor egy-egy történet, és Natty jó ismeri őket, életén átívelő küldetése, hogy megértesse a természettől elszakadt telepesekkel (később városlakókkal), hogy mit jelentenek az ősi törvények. Számomra az öt történet közül toronymagasan emelkedik ki a Bőrharisnya, ez a maga nemében rendkívül modern szellemű mű, emellett pedig rendkívül drámai történet a változásról, és a változáson belül is változatlan emberi szellemről.

Minden rész egyben önálló történet is, tehát belevághatunk bármelyik kötetbe az előzmények és későbbi történések ismerete nélkül, de az igazi élményt természetesen a teljes sorozat elolvasásával kapjuk. Aki szereti az igazi, klasszikus értelemben vett kalandregényeket, bátran tegyen vele egy próbát, serdülőkortól felfelé bárkinek ajánlom!

Korábbi ajánlóink

Accessibility