Nyárvégi olvasmányként egy kissé különc család magával ragadó meséjét választottam, amely az 1930-as évek Angliájában játszódik.
A tizenhét éves Cassandra Mortmain naplóformában írja meg családja történetét, akik nagy-nagy szegénységben élnek egy ósdi, romos angol kastélyban. Három jegyzetfüzetet tölt meg a sok humorral, öniróniával megírt, mégis megrendítő bejegyzésekkel, őszintén beszámolva a kastély falai között végbemenő nagy változásokról.
A naplóból megismerhetjük édesapját, az első könyvével óriási sikert arató írót, aki súlyos alkotói válságba kerül egy szörnyű félreértés miatt, mostohaanyját, a szabadlelkű festőmodellt, és testvéreit: Thomast, a lelkes diák öccsét és Rose-t, a nővérét, aki kilátástalan helyzetéből való egyedüli kiutat csak a megfelelő házasságkötésben látja, pedig erre semmi esély, hiszen mindentől és mindenkitől távol élnek…
Egy napon Rose kitalálja, hogy szeretne kívánni valamit az angyal vagy ördög külsejű vízköpőtől. Ehhez egy fregolin húzzák fel a magas várfal mellett, s még egy kis mászás és izgalmak után sikeres lesz az akció. S csodák csodájára másnap két fiatalember érkezik hozzájuk egyenes Amerikából, akik a birtok és a szomszédos kastély új örökösei…
Innen azt gondolhatnánk, hogy csak egyféle kimenetele lehet a történetnek, de váratlan fordulatok tartják ébren az érdeklődésünket, és lehet, hogy az is kiderül, hogy nem mindenkinek ugyanaz az útja a boldogsághoz.
A könyv az angol író, Dodie Smith első regénye, amelyet a második világháború idején írt, miután Kaliforniába költözött férjével, ahonnan mindig honvágyat érzett szülőföldje iránt. (Érdekesség, hogy ő írta a nagysikerű gyermekkönyvet, A száz meg egy kiskutya címmel, amelyből a 101 kiskutya című rajzfilm készült.)
Ezt a regényét pedig azoknak ajánlom, akik szeretik a klasszikus, romantikus, fordulatos történeteket, ill. Jane Austin vagy Emily Brontë világát. Nekem még az is nagyon tetszett, hogy rengeteg irodalmi, és zenei utalás színesítette a művet, felkeltve az érdeklődést az el-, vagy újraolvasásukra, ill. a klasszikus zenék meghallgatására. A könyvből filmes feldolgozás is készült 2003-ban.

Korábbi ajánlóink

Accessibility