Virginia Woolf „Mrs. DALLOWAY” című könyvét szeretném ajánlani, A regény ihlette egy nagysikerű Oscar díjas film forgatókönyvét Órák címmel. Nekem a film is egyik nagy kedvencem, pár héttel ezelőtt vetítette az egyik TV csatorna. A filmet újra megnéztem és már sokadszorra levettem a polcról a könyvet.
Néhány szót az írónőről… Virginia Woolf 1882-ben Adelina Virginia Stephenként látta meg a napvilágot egy londoni felső-középosztálybeli családban. Regényíró, esszéista, novellista, kritikus, könyvkiadó, feminista. A 20. századi modern irodalom egyik vezető alakjaként tartják számon. Apja híres irodalmár volt, anyja pedig egy híres szépség. Iskolába nem járt, szülei, nevelői tanították, kivételes műveltségét pedig apja könyvtárában szerezte. Édesanyját korán elvesztette, 13 éves volt mindössze és halála annyira megrázta, hogy idegösszeroppanást kapott. Apja halála újabb sorscsapás volt számára. 1912-ben ment férjhez Leonard Woolfhoz, aki könyvkiadással, lektorálással foglalkozott. (Egy kis magyar vonatkozás: a férjével közösen alapított kiadóban ők jelentették meg először Madách Imre: Az ember tragédiája c. művét angol nyelven.) Életét depressziós rohamok és idegösszeroppanások kísérték végig, ez is vezethetett 1941. március 28-án bekövetkezett öngyilkosságához.
A mű egy júniusi nap történéseit mutatja be, melyek egy látszólag banális esemény, egy estély, és annak szervezője Clarissa Dalloway alakja köré szerveződnek. A középpontban tehát Clarissa alakja áll, köré sereglenek a mellékszereplők: barátok, férj, lánygyermek, régi szerelmek, cselédek, ellenségek – és egy költő, az őrült háborús hős, Septimus Warren Smith. Az estély előkészületeit váratlan látogató zavarja meg. Peter Walsh, Clarissa egykori szerelme sokévnyi távollét után bukkan fel, hogy szembesítse a nőt egykori választásával, s azóta eltelt életük baklövéseivel. A látszólag ártalmatlan, udvariassági látogatás igazi érzelmi lavinát indít el. A múlt emlékei felbukkannak, Clarissa és Peter közös fiatalsága, Sally Seton emléke, akire mindketten legjobb barátként és szerelemként tekintenek, a konvenciókkal való fiatalos harc és az azoknak való megalkuvás.
A szereplők között Septimus a háborús veterán képezi a kivételt a szereplők között, ő nem tartozik Clarissa ismeretségi körébe, látszólag nincs közük egymáshoz, csupán a végén kapcsolódik a két szál egy röpke időre. Valódi kapcsolatuk a regényen kívül értelmezhető: mindkét szereplő valójában az írónő, Virginia Woolf. Clarissa az estélyeket adó, ragyogó házigazda, a tündöklő társasági hölgy míg Septimus a mindennapok borzalmaival megbirkózni képtelen művész. A regényben Woolf az aktív cselekmény helyett a belső világra és a gondolatokra helyezi a hangsúlyt. Az érzésekből, benyomásokból, emlékekből, festményszerű leírásokból áll össze a történet.

Korábbi ajánlóink

Accessibility