Mikor kezembe került Irwin és Marilyn Yalom 2021-ben megjelent könyve, tudtam, hogy olvasnom kell. Ezen a nyáron vettem a kezembe, mert a nehéz téma miatt kicsit ódzkodtam tőle. Nem kellett volna.
Irwin Yalom orosz származású, Amerikában élő pszichiáter, aki az orvosi praxisa mellett számos szépirodalmi és „földi halandó” számára is érthető pszichiátriai szakkönyvet írt.
Ez a könyve kicsit kilóg az eddigiek sorából, mert ezt feleségével, Marilyn Yalommal közösen írta, ameddig tudta. Marilyn feminista író és irodalomtörténész, magyarul ez az első megjelent munkája.
A téma nehéz, hiszen a történet onnan indul, hogy a feleségnél rákot diagnosztizálnak. Ekkor dönt úgy a házaspár, hogy írnak egy olyan könyvet, melynek fejezeteit felváltva vállalják, és őszintén „beszélnek” érzéseikről, gondolataikról vagy éppen hétköznapi dolgokról.
Megindítóan őszinte, szívfacsaró könyv. Drámai, de közben megnyugtató is, ahogy a halált szemlélik mindketten. Szeretnék én is így szeretni és szeretve lenni, és ilyen nyugodtan, okosan várni a véget.
„A gyász az ár, amit meg kell fizetnünk azért, hogy volt merszünk szeretni.”

Korábbi ajánlóink

Accessibility