Mindig, mikor rám kerül az ajánló sora, egy-egy gyermek vagy ifjúsági könyv van a kezemben. Most is. Nyilván ez nem véletlen, hiszen egy 10 éves, cserfes, sokat olvasó kislány anyukájaként fel kell készülnöm, mit is adok majd a kezébe kicsit később.
Leiner Laura 2017-ben megjelent regénye egy -azóta hat kötetessé vált – sorozat első része, ami talán inkább a gimnazista korosztálynak íródott, de nyugodtan olvashatják felsősök is. Korábban már olvastam az írónő Szent Johanna gimi című sorozatát, és meg kell hagyni, nagyon ért a gyerekek nyelvén, jól ismeri ezt a korosztályt.
A történet hátterét egy fiktív megmérettetés, az Iskolák Országos Versenye (IOV) adja, amelyben tizenhat csapat küzd a kupáért. Ebben az első, sorozatindító kötetben az első négy nap eseményeit olvashatjuk, ami szinte azonnal követeli, hogy olvassuk el a másik két részt is, hiszen úgy válik teljessé a történet.
Én ugyan nem tartozom a regény célközönségébe, de teljesen beszippantott a könyv, együtt izgultam a kapott feladatokon a versenyzőkkel, és nem utolsósorban egy kicsit újra tinédzsernek éreztem magam, ami 45 évesen elég jól esett.
Update: Már a harmadik kötetnél tartok, és picit soknak találom az ismétléseket, az azonos fordulatokat, de még mindig érdeklődéssel olvasom, csak már nem akkora elánnal, mint az elején.

Korábbi ajánlóink

Accessibility