Polcz Alaine idén ősszel ünnepelné 100. születésnapját. 15 éve már nincs közöttünk. Pszichológus, tanatológus, író, a hospice mozgalom elindítója Magyarországon, és nem utolsósorban Mészöly Miklós felesége.
Az írónő többször volt vendég könyvtárunkban. Aki elég idős, személyes találkozásokat tudhat magáénak, emlékezetes előadások, beszélgetések őrzője lehet, tanúja Polcz Alaine varázslatos lényének. Közéjük tartozom.
Ahogy sorban jelentek meg írásai, úgy igyekeztem szinte azonnal elolvasni valamennyit. Tetszettek, ajánlottam sokaknak. Aztán lezárult az életmű, valamelyest eltávolodtam ezektől a könyvektől.
A 100 éves évforduló kapcsán azonban nem egyet újra kézbe veszek, elolvasok. Most Az életed, Bíró Berta címűt fejeztem be éppen. Két évtized távolából is emlékeztem az alaptörténetre. Két idősödő asszony, Polcz Alaine és gyermekkori barátnője, Bíró Berta idézi fel sok évtizedes, kora gyermekkoruktól kezdődő, töretlen barátságuk emlékeit. Jó pszichológusként Alaine a kérdező. Itt Bíró Berta a főszereplő, az ő életének feltárása a cél. Persze sok mindent megtudunk a beszélgetések során az írónőről is. Elénk kerül a háború előtti kis erdélyi falu, a festői szépségű Kide élete, mindennapjai, szokásai, történelme. Berta sorsán át bontakozik ki egy közösség életmódja, története. Alaine maga mondta, hogy mindig csak a valóságról tudott írni pontos történeteket. Néprajzi kincs is ez a mű.
Kide megtestesítője az együttélés lehetségességének. A faluban, a családokban békességben megfért két nemzetiség (magyar és román), valamint négy felekezet (katolikus, református, unitárius, román ortodox). Tiszteletre méltó ősi gondolkodás, hogy az alig pár száz lakosú falu mind a négy felekezetének templomot állított. A kidei születésű Kovács András filmrendező filmes emléket állított szülőfalujának.
De az írás mindenekelőtt személyes élettörténet, meleg, meghitt hangú beszélgetés a két idős barátnő között. Egy életen át tartó barátság, bizalom, ragaszkodás megőrzője. Hiába kerültek mindenben annyira távol egymástól. Alaine elhagyta Erdélyt, tanult, elismert szakember lett. Berta szülőfalujában maradt, földművelő maradt. Ég-föld a különbözőség, amit ez a barátság túlélt – mindenképpen méltó a megörökítésre. Mindkét élet teljes élet, ebben mindketten egyetértettek. Ez a legtöbb, amit megtehetünk.
Megrendítő látni, ahogy átvonul a történelem, a “fejlődés”, a változás Berta sorsán. Ő megadja magát, mindig szelíd, nem lázadozik, kiszolgálója marad az életének, élete szereplőinek. Amíg van kit szolgálni, boldog. Élete tragédiája, hogy ő marad vissza, ő marad utoljára. Ő marad egyedül. És az örök kérdés, őt lesz-e, aki kiszolgálja? Öreg barátnője ekkor is fut megsegíteni.
Asszonyi sorsok dokumentarista pontosságú megjelenítése, személyes átéltségű szeretettel. Lélekemelő, körülölelő, megtartó írás.

Korábbi ajánlóink

Accessibility