Nem meglepő módon nem egy ismeretterjesztő művet fogok ajánlani az újabb könyveink közül. A szerző a legrangosabb olasz irodalmi díjat is elnyerte ezzel a könyvvel 2020-ban, egyébként Rómában élő író, újságíró.
Tulajdonképpen ez is egy családregény, hiszen Marco Carrera szemészorvos és családja életét követjük nyomon hosszú évtizedeken keresztül.
Aki nem szereti az időben ugrálást, az ne kezdje el olvasni, mert ez a mű is szakít a hagyományokkal, nem lineárisan, időrendben halad. A különböző műfajok is keverednek a regényben, az egyik fejezetben egy levélből máskor egy e-mailből, elbeszélésből vagy akár egy telefonbeszélgetésből ismerjük meg a történet folytatását.
A főszereplő Marcót már gyerekkorában is kolibrinak nevezi édesanyja, később pedig szerelme jellemzi így: „Te egy kolibri vagy, mert ahogyan a kolibri, minden energiádat arra fordítod, hogy egy helyben maradj”. Igazából szüksége is van Marcónak erre a tulajdonságára, mert sok-sok veszteség, tragédia éri élete során, és ha nem akar a mélybe zuhanni, akkor sűrűn kell szárnyaival verdesnie.
A 2030-ban játszódó befejezés kicsit sci-fis hangulatú volt számomra, és a „Molyok” közül se nyerte el mindenkinek a tetszését, mindazonáltal szépen lezárja a Carrera család történetének egy szakaszát. Ekkorra Miraijin, az Új Ember is felnő, és vele egy új szakasz kezdődik…

Korábbi ajánlóink

Accessibility