Tudod, mikor minden bejön. Most is libabőrös leszek, ha eszembe jut. Mikor minden bejön! Fönt is, lent is. Tiszta libabőr vagyok. Mondom, hogy nem vagyok normális!”

Boros Lajos nyolcvanas-évekbeli könyve nemcsak a magyar popzene egyik legfontosabb dokumentuma, hanem a hazai road (hangosító) szakma bibliája is egyben. Aki kicsit is érdeklődik a koncertek és zenekarok kulisszái mögött húzódó történesekre, sztorikra, szinte kötelező olvasmányként tekintsen a kötetre!

A könyvben egy létező, még ma is élő hangtechnikus, a szakma ikonja, Kraft Tamás életútját követhetjük végig, aki a hatvanas évektől kezdve a mai napig a legnagyobb hazai előadókkal dolgozott együtt, főként a hetvenes és nyolcvanas évek élvonalbeli zenekarait hangosította (Omega, Karthago, Skorpió, Apostol, Rolls Frakció, KFT). Pályája hazai viszonylatban kimagasló, nemzetközi sztárok (Rod Stewart, Motörhead, Iron Maiden, Dire Straits) színpadain is közreműködött.

Az egy hosszú interjúból álló kötet lapjain Kraft sajátos stílusában idézi fel az elmúlt évtizedeket, „pesties”, lakótelepi és belvárosi keveredésű szókincsét használva írja le, miként működtek, vagy buktak meg a magyar pop és rockzene képviselői, miért nem működött a roadszakszervezet, milyenek voltak a külföldi turnék (a Karthago kubai turnéjának leírása kimondottan izgalmas), hogyan ment a finnországi vendéglátózás az Apostolban, de ami a legfontosabb: Kraft fanatizmusa és elköteleződése szinte lefolyik az oldalakról, sorait olvasva azonnal ugranánk vele teherautót pakolni, cipelni a hangfalakat, kábelt tekerni, és örülni, amikor először „megdörren a cucc” – erre utal a fenti idézet is.

Bár már közel negyvenéves mű, mind stílusa mind pedig témája aktuális a mai napig, terjedelme pedig lehetővé teszi, hogy akár egy délután alatt kiolvassuk.

Korábbi ajánlóink

Accessibility