Azóta el akartam olvasni ezt a könyvet, mióta megjelent, de valahogy eltelt pár év, és csak most vettem a kezembe. Rövid könyv, gyorsan el lehet olvasni, de mindenkinek érdemes rászánni az időt.

Olivier Bourdeaut úgy robbant be 2016-ban a francia irodalmi életbe, mint egy tornádó. Minden díjat bezsebelt, amit lehetett, pedig korábban nem volt köze az irodalomhoz. A Merre jársz, Bojangles? című regény az első műve, két éven át írta, de először nem talált kiadót, aki vállalta volna, hogy kiadja. Mikor mégis felkarolta az Éditions Finitude, a szakma mellett a közönség is a szívébe zárta az írót és művét.

Magyarországon is szinte azonnal megjelent a kisregény a Magvető Kiadó gondozásában, ami garancia a minőségi szépirodalomra.

A könyv egy három fős (apa-anya-fiúgyerek) család mindennapjait meséli el a kisfiú szemszögéből nézve. Ez a kis társaság egy különös, maguk által teremtett álomvilágban él, de a köztük lévő szeretet olyan erős, hogy ez ideig semmi sem tudja megtörni ezt a jól felépített életet. Én, aki hozzájuk képest egy szabálykövető, földhözragadt ember vagyok, teljesen elvesztem a világukban. A szerző olyan erős atmoszférát teremt, amiből nehezen lehet szabadulni.

Anélkül, hogy a történetről sok mindent elárulnék a jól felépített, különös világuk egy csapásra felborul, mikor -ahogy az várható volt- betör a valóság. Az eddigi spanyolországi nyaralások, koktélozások és tánc éjszakákon át már nem tölti ki napjaikat, hanem ennél jóval prózaibb dolgokkal kell foglalkozniuk.

Mindenkinek ajánlom, hogy adja át magát ennek az összetett élménynek, amit ez a kis könyv nyújt. Addig is szóljon Nina Simone dala, a Mr. Bojangles….

https://www.youtube.com/watch?v=u4jBSc1uxx8

 

Korábbi ajánlóink

Accessibility