„Festő írjon a pemzlijével!” (Rippl-Rónai József)
Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik láthatták élőben a Munkácsy-kiállítást Kecskeméten, a Cifrapalotában. Számomra ez nagy élmény volt. Ugyan már korábban is ismertem a művészt a középiskolai tanulmányaimból, de a képeit élőben látni, ez felbecsülhetetlen. Ezt követően a festő iránti érdeklődésem megnőtt, ezért elolvastam az Aranyecset, A nap szerelmese (Dallos Sándor), Ecce Homo (Harsányi Zsolt) című műveket is. A művészet, festészet mindig is érdekelt. A festmények, az életutak, a műalkotás mögött rejlő titok… talán emiatt is szerettem a Minden kép egy történet című angol dokumentumfilm-sorozatot. Ebben a műsorban a világ leghíresebb festményeinek eredetét, és a mögöttük rejlő legendákat kutatják egy műkritikus segítségével. Leginkább ehhez tudnám hasonlítani a 2016-ban megjelent Festői szerelmek című könyvet. Az alkotók közismert és rejtélyes életműve elevenedik meg a történetekben, de a magánélet kapja a fő hangsúlyt.
Az író, Nyáry Krisztián korábban megjelent művei is népszerűek az olvasók körében. Ezúttal a magyar képzőművészet néhány jeles alakját mutatja be. Az olvasóközönség érdekes életutakat, emberi sorsokat ismerhet meg olvasmányos formában és eközben tanul: festményekről, korokról, művészekről (informatív). Ebben a könyvben, több híresség mellett, szerepel Munkácsy Mihály is, így nem is volt kérdés, hogy elolvasom. „Természetesen azt nem is sejtettem, hogy mi lesz belőlem, milyen festő leszek. Csak festő akartam lenni, aki dolgozhat. Ez volt egyetlen kívánságom.” (Munkácsy Mihály: Emlékeim)
Munkácsy Mihály felesége nemcsak a párja, hanem a művészvilágban társa, támasza is volt férjének és egyengette karrierjét. A kötetben szereplő személyek: Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, Czigány Dezső,
Rippl-Rónai József, Amrita Sher-Gil, Lotz Károly, Zichy Mihály, Márffy Ödön, Szinyei-Merse Pál és a többiek.
Az életrajzi adatokon túl színes képek, portrék, fényképek is megtalálhatók a kötetben. A stílusa közérthető, ezért bárki számára, aki érdeklődik a művészet iránt, ugyanakkor szeretne kikapcsolódni is, érdekes lehet a könyv. A művész-alkotás-szerelem háromszög mentén körvonalazódik a cselekmény, hiteles és olykor szaftos mendemondákat, utalásokat elrejtve az adott korban élő és alkotó művészről.

Korábbi ajánlóink

Accessibility