Vannak írók, akikhez vissza-visszatérek, ha biztosan jót akarok olvasni. Én még ahhoz a korosztályhoz tartozom, akik tanultak oroszt, sőt szeret(t)em is az orosz nyelvet, szívesen olvastam az orosz klasszikusokat. A XXI. században pedig Borisz Akunyin, eredeti nevén Grigorij Cshartisvili, grúz származású író folytatja nálam a sort.
Szerencsére egy egész sorozatot szentelt Akunyin az Azazelben feltűnő Eraszt Petrovics Fandorinnak, akinek 1876-tól 1922-ig követi az életét regényeiben.
Fandorint művelt, megvesztegethetetlen, nemesi származású hivatalnokként ismerjük meg, aki az évek alatt sokat fejlődik, Poirot-hoz hasonlóan befolyásos emberek, uralkodók problémáit oldja meg kristálytiszta logikával, következtetésekkel. Különleges érzéke van a szerencsejátékokhoz, és időközben a keleti harcművészetek mestere is lesz.
“Sikerének titka az orosz klasszikus irodalmi hagyományok könnyed stílusú vegyítése a detektívregények feszültségével. Mindezt élvezetes és információkban bővelkedő korrajzzal a XIX. század végének világába helyezi, megfűszerezi egy kis keleti filozófiával, irodalmi, néha aktuálpolitikai áthallásokkal, s máris kész a jó minőségű történelmi krimi. Nem akar komolykodni, csak szórakoztatni.”

Korábbi ajánlóink

Accessibility