Ez egy rendhagyó könyvajánló, mivel nem egy könyvről szól, hanem mindjárt kettőről. Én sok ifjúsági regényt olvasok, de a kalandosakból eddig kevés akadt a kezembe.
Tonke Dragt Levél a királynak és A Nagy Vadon titkai című könyveit egyik kedves Kollégánk ajánlotta a figyelmembe, aki már három fiúgyermeken „kipróbálta”, és Náluk nagyon nagy sikere volt. Én egyelőre csak magamnak olvastam, a 8 éves kislányomnak csak meséltem róla, de remélem pár év múlva ő is a kezébe veszi majd!
Eredetileg a 60-as években jelent meg mindkét kötet, de a magyar fordításra 201 7-ig várni kellett. Valószínűleg a magyarra ültetőjének, Wekerle Szabolcs is köszönhető, hogy ennyire mai, olvasmányos a regények nyelvezete.
Az írónő hazájában, Hollandiában a 20. század egyik legjobb ifjúsági regényének választották, a szerzőt pedig irodalmi munkásságáért 2001-ben lovaggá ütötték.
A két kötete t lehet egymás nélkül is olvasni, de nem érdemes. A jellemek továbbfejlődnek, a fiatalok „beérnek”, EMBERRÉ válnak. Azért írtam csupa nagy betűvel, mert olyan értékek mentén szerveződik a történet, mint a becsület, a hűség, a barátság, a kitartás és a szeretet.
Minden gyereknek és felnőttnek olvasnia kellene!
Ui: Nehogy valaki előbb a regényből készült sorozatot nézze meg, mert az köszönő viszonyban sincs a könyvekkel.

Korábbi ajánlóink

Accessibility