Benkő László író, több magyar történelmei témájú regény szerzője. A regény tisztelgés, emlékezés a nemzeti múltra, hősökre. A magyar történelem egyik jeles alakjának a legismertebb hadvezérnek a Fekete sereg vezetőjének, Kinizsi Pálnak életregénye. Azonban nemcsak életrajz, hanem korrajz is egyben az akkori Magyarországról. Bepillantást nyerünk cselszövésekbe, csatákba és a sorfordító történelmi eseményeknek is részesei lehetünk. A rigómezei csatával indul a regény és a főhős halálával zárul, aki nemcsak sikeres és elismert katona, hanem példakép is.
Olvasmányos és izgalmas történelmi kalandregény. Ismert személyek, események (Nándorfehérvári diadal) egy letűnt kor dicsőséges korszakát ismerhetjük meg informatív módon. A csata leírások nagyon részletesek, ez köszönhető annak, hogy a szerző katonai főiskolán végzett és az itt szerzett ismereteit felhasználta a műben. Cselekmény és eseménydús történetben hiteles történelmi háttérben ábrázolja figuráit a szerző. Valóság és legenda, hús vér történelmi alakok elevenednek meg a lapokon. Nagyon tetszett még a könyv végén található jegyzetek, magyarázatok című rész, ami egyfajta történelmi összefoglalónak is tekinthető, ez a regény még jobb megértését segíti.
Néhány gondolat a könyvből:
„A keselyűk népe, mióta az emberiség a háborúskodást kitalálta, a hadak önkéntes sírásójává lépett elő.”
„De a névtelen hősök is példaként állnak elénk Palkó, ezt se feledd!”
„Mátyás egykori katonái árulásra nem vetemedhetnek.”
„Fényességes padisah benned a kereszténység elveszejtőjét látják”
„Lényeg, hogy a Vajdafit azt a veszett rókát ki kell rángatni a lyukból, mert veszélyes az egész udvarra, nem csak a tyúkokra urak.”
„Aki Rigómezőn verekedett egytől egyig derekasan helytállt.”

Korábbi ajánlóink

Accessibility