A regényes történelem sorozat a General Press könyvkiadó által megjelentett könyvek egyik darabja a most bemutatott mű. A könyveket összeköti a történelem, ismert/közismert személyek elevenednek meg a könyv lapjain. A múlt és a történelem iránt érdeklődőknek bártan ajánlom az olvasmányos művet. A különböző regények fordulatos, izgalmas és lebilincselő történetekben tárják az olvasó elé az adott kort. A szereplők és helyszínek bemutatása élethű bármelyik művet is választják. A könyvek egy sorozat részei olyan értelemben, hogy az ilyen téma iránt érdeklődőknek készült.
A választásom most egy 16. században játszodó Brigitte Riebe regényre esett A három grácia címűre. A könyv címlapján festményre emlékeztető ledér hölgyek láthatóak. Történelem, izgalom, romantika, kaland, festészet és némi krimi(nyomozás) szál így tudnám tömören jellemezni, de nem csupán ennyi több ennél. A regény főszereplői valóban élt hús-vér személyek, a cselekménynek valós történelmi háttere van és a helyszín is egy valós városka. Az adott kor híres személyiségei felbukkannak a regényben, akiknek akarva vagy akaratlanul, de történelemformáló szerepük volt az életben. A helyszín az Elba partján fekvő város Wittenberg, ahol virágzik festészet és kor szellemét meghatározó reformáció is. Ebben a pezsgő városban él és munkálkodik Martin Luther King, felesége és a német híres udvari festő Lucas Cranach. A festő itt rendezte be műhelyét és dolgozott számtalan megrendelésen. A mester életét és a festmény történetét, valamint Martin Luther King „csatáit” is megismerhetjük a regényből. Az adott kor szellemiségét, gondolkodást, cselszövést és az emberek hozzáállását, környeztet is jól bemutatja az írónő a leírások során-figurák vívódásait, örömeit, szerelmet és szomorúságot. A regény központi eleme Cranach mester műve a címadó festmény. A mester egy rejtélyes idegentől megbízást kap egy festményre, de meghatározzák, kik legyenek a modellek. Alig készül el az első hölgy portréja, nemsoká a modellt holtan találják. Aztán a második modellnek is nyoma vész. A három különböző nő sorsát is megismerjük a kép elkészítésének története során.
Minden korosztálynak kikapcsolódást és ismereteket ad az irodalmi igényességgel megírt olvasmányos regény. Arra is ösztönzött utána nézek a valódi alkotásnak. A kép jelenleg megtekinthető Párizsban tehát létező alkotás, így még érdekesebb a dolog. Különösen tetszettek a könyv végén található értékes kiegészítő információk és az igényes témához kapcsolódó ajánlójegyzék is.
Ebben a könyvben is vannak olyan gondolatok, amik megragadtak a regény elolvasása során.
Kedvenceim:
„Mielőtt festeni kezd az ember, az ecsetje hegyét át kell itatnia a szívével, kezével és a gondolataival.”
„Olykor egy külső szemre van szükség ahhoz, hogy olyannak lássuk magunkat, amilyenek vagyunk.”
„Ilyen az élet[….] próbálkozások, tévedések, zűrzavar, remények, csalódások.”
„A művészet legyőzi a halált[….].

Korábbi ajánlóink

Accessibility