Sokat gondolkodtam, hogy mivel kezdjem a könyvajánlómat, hiszen a sorozat a címe „A könyvtáros kedvenc könyve”, ez pedig nem a kedvencem, csak éppen a kezembe akadt és felkeltette az érdeklődésem. Mindig is érdekelt a kriminológia, tehát most erről a könyvről írok; noha abszolút a véletlen műve, hogy pont erre találtam rá. Az igazat megvallva, egyébként, fogalmam sincs, melyik a kedvenc könyvem. Még műfajonként sem.
Az könyv angol címe “Deathrow Dollies”, amely sokat segít a könyv hangulatának megértésében. Ha van egyáltalán főszereplője a könyvnek, akkor azok a “babácskák” vagy inkább „kedvesek”; a halálraítéltek feleségei, szerelmei, lánytestvérei, édesanyái, akik kivégzendő szerettükkel együtt élik meg a büntetés kiszabásától az ítélet végrehajtásáig eltelt évtizedek alatt felgyülemlő érzelmeket: reményt, haragot, bánatot, félelmet… Pontosabban az ő szemszögüket ismerjük meg az elbeszélésen és a beszélgetéseken keresztül, melyet a megszólalók az íróval folytatnak, köztük Hester és Guikje, akik több társukkal a távoli Európából kerülnek kapcsolatba a halálraítéltekkel – ők a “halálsor csinibabái”, a “deathrow dollies”.
Az 1990-es évek vége felé járunk, amikor az angol Hester, ráunva a férje által iránta táplált érzelemmentességre, levelezni kezd az Amnesty International közvetítésével egy texasi halálsoron ülő elítélttel, a nála majd’ 20 évvel fiatalabb Forresttel, akivel egymásba szeretnek. Hester elválik és feleségül megy Forresthez; az Egyesült Államokba akar költözni, hogy minél több időt tölthessen újdonsült férjével annak kivégzése előtt….
A holland Guikje (szintén házas, 40 éves) 1992-ben kezd levelezni Hankkel; 16 évig leveleztek, mielőtt Hanket kivégezték…
A könyv regény és interjúk sorozata egyben; miközben Hester, majd Guikje és mások a kérdezőnek mesélnek, kis párbeszédekben és történeti leírásokban tárul elénk Huntsville, a halálsort magában foglaló börtönnek otthont adó városka lakóinak élete, az amerikai börtönrendszer és a kivégzési protokoll alakulása is; nagyjából két évtized történeti áttekintését olvashatjuk a könyvben.
“Lebilincselő” történetek és kiváló korrajz; ajánlom mindenkinek, aki többet szeretne tudni a börtönéletről; az USA büntetésvégrehajtási rendszeréről, szokásairól; akiket érdekel a kivégzésre való várakozás közben a rabokban és családtagjaikban lezajló érzelmek vihara; mindenkinek, aki új nézőpontból akar tekinteni a halálbüntetésre. Elgondolkodtató és érdekes könyv, amely ütközteti a kultúrákat, morális kérdéseket vet fel és bepillantást nyer egy sokak számára teljesen ismeretlen világba.

Korábbi ajánlóink

Accessibility