A szerző neve valószínűleg csak a meseterápia iránt érdeklődők körében cseng ismerősen, bár egy sikeres mesegyűjtemény-sorozata is megjelent már. Miatta vettem kézbe a kötetet, mivel nemrég részt vehettem egy tanfolyamon, amelynek Luzsi Margó volt az egyik vezetője, és itt megtapasztalhattam, hogy milyen nem mindennapi élményekhez juthatunk mesék feldolgozásával, még úgy is, hogy csak online tarthattuk a kapcsolatot.

A Rabmesékben egy különleges, az egri női börtönben tíz évig működő mesekör életébe nyerhetünk bepillantást. A mesekört az a nagyszerű ötlet hívta életre, hogy mesék megismerése és továbbmesélése az akár évekig elzártan élő nők számára alkalmas eszköz lehet ahhoz, hogy stabil kapcsolatban maradjanak a családjukkal. A kísérlet végül annyira sikeresnek bizonyult, hogy a résztvevők „reményekkel, tervekkel szabadultak”, és nem lett közülük senki visszaeső. Ahogy Boldizsár Ildikó megfogalmazza a bevezetőben: „a mesék értelmet adnak az életnek, még ilyen teljesen reménytelen helyzetben is”.

A kötetet használhatnánk módszertani könyvként, vagy akár mesegyűjteményként is, de ennél jóval több. Ahogy olvassuk, szinte résztvevőivé válunk a foglalkozásoknak: mi is „meghallgatjuk” a meséket, válaszolunk a kérdésekre, lejátsszuk a játékokat, belegondolunk a többiek válaszaiba. Egy igazi sajátélménnyel gazdagodunk. Emellett még megismerhetjük Luzsi Margó elfogadó és bölcs gondolatait, felvetéseit, és felfedezünk 19 zömében ismeretlen, új mesét is egy szakavatott mesemondó által kiválogatva és elmesélve.
„A megszabadult mesék soha nem hagyták el”, áll a könyv egyik koreai meséjében. És valóban: a kötet meséi nagyon sokáig velünk maradnak, ráadásul minden újraolvasással új értelmet nyernek, gazdagító új gondolatokat szülnek és továbbmesélésre, beszélgetésre inspirálnak.

A Rabmesék érdekes könyvtárgy. Bár dísztelen, egyszerű kartonkötése van, ami szinte láthatatlanná teszi a polcon, mégis öröm kézbe venni. Dániel András barátságos, beszédes fekete-fehér illusztrációi teszik még emlékezetesebbé az olvasási élményt.

Ha felnőttként újra meseolvasásra adná a fejét a kedves, kalandvágyó Olvasó, akkor ajánlom, hogy ezzel a kötettel kezdje.

Korábbi ajánlóink

Accessibility