Pár éve, főleg mióta a kislányom megszületett, nagy „barátságba” kerültem a gyerekkönyvekkel. Hihetetlen mennyi kincs jelenik meg manapság is, ami értéket képvisel, fontos dolgokról beszél, a gyerekek számára is érdekesen.
Kertész Erzsi az egyik nagy kedvencünk és felfedezettünk. (Nem tévesztendő össze Kertész Erzsébettel, aki a huszadik században számos életrajzi regényt írt.) Sok könyvét olvastuk, egyik jobb, mint a másik. Érdemes velük próbát tenni. Mivel több korosztálynak is ír, mindenki találhat kedvére valót.
Az írónőről annyit kell tudni, hogy pszichológusként végzett az ELTE-n, dolgozott iskolában is pár évet, de aztán a vállalati szektorba került, ahol szervezetpszichológusként tevékenykedett. Írással gyermekei születése után kezdett foglalkozni, de hogy jól ismeri a gyermeki lelket, az nem is lehet kérdés.
A Göröngyös úti iskola című sorozata, melynek első kötete 2017-ben jelent meg, már a negyedik résznél jár. A problémaorientált gyerekkönyvek közé tartozik, hiszen ezek a művek mindig egy jól meghatározott, pontosan körvonalazható problémát mutatnak be, amellyel szinte minden gyermek találkozott a saját vagy a barátai körében.
Az első kötetben, a Helló, felség! címűben új fiú érkezik az osztályba, Csuda Gábor, aki fenekestül felforgatja osztálytársai és tanárai életét. A kis olvasóknak pedig fontos dolgokat tanít az önelfogadásról, a másoknak való megfelelés kényszerének feloldásáról.
A második, a Lássatok csodát! című részben egy másik kislány, Arika kerül a történet középpontjába, akinek azt kell eldöntenie, hogy mit tesz meg a népszerűségért. Érdemes-e nagyot mondani, lódítani, csak hogy középpontba kerüljünk. Kardinális kérdések. Megint.
A harmadik, a Ne parázz! című kötetben Saci a főszereplő, aki mindenkinek meg akar felelni, mindent elkövet, hogy a környezete büszke legyen rá, és e törekvése miatt felmerülő problémáit is elnyomja, magában tartja, hogy azután kis segítséggel feloldja őket.
A negyedik, az eddigi utolsó rész, a Gáz van!, Robi életét járja körül, akinek az életében minden kedvezőtlenül alakul, legalábbis ő így érzi, de aztán egy jól sikerült tábor mindent megváltoztat.
A könyvek szövegezése nem túlírt, 7-11 éves gyerekek számára önálló olvasmánynak is tökéletes. A viszonylag rövid fejezetek szinte sodorják tovább a kisebb vagy nagyobb olvasót. Ehhez csak annyi személyes adalék, hogy a kislányom a sorozat egyik részénél mondta először, holtfáradtan teszem hozzá, hogy csak még egy fejezetet, aztán még egyet…
Mindegyik kötetben ismerős, és emiatt otthonos helyzetek, érzések, emberek, egyszóval jó Kertész Erzsi világában lenni.

Korábbi ajánlóink

Accessibility