Nagyon szeretem a történelmi regényeket, ezért is örülök a Pozsonyi Pagony Kiadó Abszolút töri sorozatának, amely célja, hogy a gyerekek számára közel hozza a magyar történelem fontos eseményeit, személyiségeit, hogy nem titkoltan kedvet csináljon a történelem tanulásához. A sorozatból a Mátyás Király idejében játszódó kötet választottam ki, melynek szerzője, Mészöly Ágnes, aki számomra garancia a jól megírt, izgalmas történetre.
Vajon mire lehet használni a középkorban, ha tudsz gördeszkázni, fuvolázni és hegedülni, sok krimit néztél meg, ha beszélsz olaszul? Ez mind-mind kiderül ebből a könyvből.
A regény főhősei Betti, Kende és Martin, mindannyian a budapesti Első Kerületi Vitéz János Nyolcosztályos Gimnázium tanulóiként élik a kisgimisek életét, amikor az iskola udvarán álló 600 éves fán keresztül egy igazi időutazásban lesz részük, hiszen ez az átjáró a Mátyás korabeli Budára vezet. A főszereplők remekül feltalálják magukat ebben a különös helyzetben, a várban vándorművészekként mutatkoznak be, ahol sok korabeli történelmi személlyel ismerkedhetnek meg. Fellépnek Beatrix királyné ünnepi lakomáján és megszólaltathatják az ajándékba kapott csodás violinját. Megismerkednek, jó barátságot kötnek Corvin Jánossal, aki bizalmába fogadja őket. S hamarosan két, egymással összefüggő, izgalmas nyomozásban vehetnek részt, felhasználva saját, 21. századi, tapasztalataikat.
Amíg az olvasó gyerekek szurkolhatnak a főhősök sikeréért, bizony észrevétlenül rengeteg ismeretet elsajátíthatnak a korról: hogyan néz ki a Mátyás kori Buda és Pest, a budai vár, hogyan zajlik egy párviadal, milyen egy királyi lakoma, hogyan néz ki a középkori öltözék, kik élnek Mátyás udvarában és mivel foglalkoznak, hogyan épül fel Mátyás hadiflottája. A könyv végén található egy hasznos, rövid életrajz gyűjtemény a könyvben szereplő történelmi alakokról, ill. egy rövid történeti áttekintés, segítve azt, hogy a valóságot és a fikciót szét lehessen választani.
A rendkívül szórakoztatóan megírt csavaros történetet, ahol állandó humor forrás a középkori nyelvezet és a mai nyelvhasználat megértése, keveredése; a két kor találkozása, ajánlom minden történelem iránt érdeklődő gyermeknek 10 éves kortól, és azoknak is, akik csak egy vicces, kalandos történetet szeretnének olvasni.

Korábbi ajánlóink

Accessibility