Nemcsak egy könyvet, hanem egy – szerintem sokak által – nem igazán ismert szerzőt és egyben egy könyvsorozatot is szeretnék most ajánlani. A szerző Anna Woltz, aki immár 24 kötetes ifjúsági író, melyből öt alkotása magyarul is megjelent. Könyvei szerethetőek mind a gyerekek, mind a felnőttek számára: a gyerekek élvezik az izgalmas, vicces és néha őrült kalandokat, a hozzájuk közel álló karaktereket. A felnőttek pedig elmerülhetnek pszichológiai mélységében. A mű a Pagony Kiadó Tilos az Á könyvek újabb, Vészkijárat, sorozatában jelent meg, amely a kamaszokat érintő „láthatatlan”, lelki problémákkal foglalkozó szépirodalmat gyűjti csokorba.
Ez a könyv egy nagyon pörgős, könnyen olvasható, első látásra szokásos kutyás történet, hiszen középpontjában Alaska, egy tüneményes fehér golden retriever áll. Ahogy azonban bontakozik ki a két szálon futó, a két kamasz szereplő szemszögéből megírt történet, gyorsan kiderül, hogy mindketten milyen félelemmel, szorongással élik mindennapjaikat. Parker, akit óriási trauma ért, mivel a szeme láttára sebesültek meg szülei egy rablótámadásban, rettegésben él, hiszen az elkövetőket még nem fogták el. Ráadásul imádott kutyusától, egyetlen barátjától, Alaskától is meg kellett válnia testvére allergiája miatt. Sven pedig egy súlyos betegséggel kell, hogy együtt éljen, epilepsziás rohamok gyötrik. Egy új osztályközösségbe kerülnek, együtt kezdik meg a hetedik osztályt a gimnáziumban. Mindketten szeretnék eltitkolni gondjaikat, természetesen nem szeretnének kilógni a sorból, nem akarják, hogy a többiek „freak-nek”, különcnek tartsák őket. Már az első tanítási napon azonban Sven vérig sérti Parkert és Sven betegségére is fény derül. Az iskola udvarán megjelenő Alaskáról pedig kiderül, hogy Sven segítő kutyája lett. Így feloldhatatlannak tűnő konfliktus alakul ki a két főszereplő között.
Vajon vissza tudja-e, akarja-e szerezni Parker Alaskát? Kibékülnek-e egymással Sven és Parker? Tudnak-e segítséget kérni és nyújtani? Elmúlik-e a szorongásuk? Befogadja-e őket az osztályközösségük? Mindez kiderül ebből az izgalmas olvasmányból. Emellett az is, hogy milyen fontos terápiás szerepe van életünkben a segítő állatbarátainknak.
Ajánlom ezt a könyvet minden kamasznak, szülőknek és pedagógusoknak is, mindazoknak, akik egy igazán elgondolkoztató és szívmelengető történetre vágynak.

Korábbi ajánlóink

Accessibility