Szeretek úgy könyvet választani, hogy semmit sem tudok az adott műről, nem ajánlotta senki, nem hallottam róla semmit, de valami miatt mégis megszólít.
Hát, ezzel a kötettel kapcsolatban nagyon nem ez volt a helyzet. Teljesen tudatos, jól meggondolt választás volt, hiszen a Scolar Kiadó fiatal felnőtteknek (ami ugyan én már nem vagyok, de mit számít…) szóló, cím nélküli sorozatának darabjaként jelent meg 2019-ben. Ebben a szériában még nem csalódtam, így helyzeti előnyömet kihasználva, én voltam az első olvasója.
Írója, David Grossman a kortárs, izraeli irodalom egyik legismertebb alakja, könyveit 30 nyelvre fordították már le, és 2017-ben Man Booker Nemzetközi Díjjal is kitüntették. Műveiben szinte mindig a forrongó Közel-Kelet van a középpontban, itt sincs ez másként.
A helyszín a mai Jeruzsálem. Olyan életszerű képet rajzol az író a városról, hogy szinte a bőrünkön érezzük a város pezsgését, a sikátorokból felszálló illatokat, a fényeket. Én sajnos még nem jártam azon a tájon, de ez a könyv felért egy utazással.
Hozzám minden közel áll, ami a kamaszokhoz kötődik, legyen szó könyvről vagy éppen filmről. Ez a regény pedig ízig-vérig ifjúsági, minden van benne, ami ehhez kell: kamasz fiú és lány, akiket semmi nem menthet meg attól, hogy találkozzanak, és szerelmesek legyenek, bár ez itt nem központi téma. Aztán itt van még Dinka, a kutyus. Imádni való.
A történet elején Aszaf, a 16 éves kamasz fiú azt a feladatot kapja nyári munkának az önkormányzatnál, hogy találja meg egy kóbor kutya gazdáját, aki nem más, mint a három hete eltűnt lány, Tamar. Aszaf bejárja Jeruzsálem minden szegletét, megismer jó és rossz embereket, és hihetetlen dolgokat tapasztal meg, amikről addig fogalma sem volt. A cselekmény két szálon fut, hogy a végén majd összekapcsolódhasson… Mindennek pedig mai modern, lüktető Jeruzsálem adja a hátteret a maga fényeivel és árnyaival. Fontos regény kitartásról, szeretetről, emberségről.
Imádtam. Mindenkinek ajánlom, aki volt kamasz (ez elég nagy halmaz), és úgy érzi ebből kicsit megőrzött magában máig is.

Korábbi ajánlóink

Accessibility