A könyvtárosnak is van kedvenc könyve! Például azért, mert ismeri az alkotót. Számomra a Szekszárdi Magasiskola – Írói alkotótábor és mesterkurzus adta meg erre a lehetőséget: személyesen is megismerhettem Halász Ritát, sőt fel is olvasott a készülő regényből. A „Mély levegőt” persze nem ezért ajánlom a ”kedvenckönyvemként”. Noha a fülszöveg igazat mond:
„…Vera fuldokol a házasságában, és egy durva veszekedés után elköltözik a férjétől két kisgyerekével. Döntenie kell: megpróbálja rendbe hozni a házasságát, vagy újrakezdi az életét, és megtanul ismét szabadon lélegezni…”
és ezért talán furcsának tűnhet, hogy egy erőszakos kapcsolatból menekülő nő mélyen személyes monológja, és saját hangjának megtalálása fontos legyen egy férfinak, ám ez csak előítélet, a regény szűkkeblű értelmezése. Halász Rita első regénye igazi nagy irodalom, és mint ilyen mindenkit megérint. Lenyűgöz a bátorsága, a kíméletlen őszintesége. Olvasás közben nemcsak a történet sodort magával, de egy idő után már kíváncsian vártam azt is, hogyan bomlik ki, és kap egyre több értelmezést a már a címlapon megjelenő víz motívum: az úszás szabadságától kezdve, a lélegzetvétel nehézségén, és a tenger lenyűgöző végtelenségén át, egészen egy klasszikus mese váratlan újraértelmezésének meglepetéséig.
„… kíméletlen pontossággal tárja fel egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait. Nem kendőz el semmit, és nem szolgáltat igazságot senkinek. Az első személyű elbeszélés mondatai feszesek, felkavaróan őszinték és élesen ironikusak. A traumatikus élményeket mesékkel, a valóságost irreálissal, álomszerűvel, súlyos témáit humorral, a feketét fehérrel keveri…”
A regény okosan végig gondolt szerkezete és tudatos hangnem választása, a könnyed sodró olvasmányossága, öniróniája és humora méltán tette a Libri irodalmi díj 2021 év legjobb 10 könyvének egyikévé, a díj esélyesévé.
„Vegyünk egy Mély levegőt, felszabadít.”

Korábbi ajánlóink

Accessibility