Kiss Tibor Noé BELÁTHATATLAN TÁJ című regénye 2020. október 12-én, a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. A könyv korábbi regényével szemben látszólag nem önvallomás, hiszen négy különböző korú, műveltségű, társadalmi helyzetű szereplő monológjából áll, mégis, ahogy a szerző egy interjújában elmondja írás közben meglepte a regény:

„… meghatározó élmény [volt] feldolgozni azt, hogy a regény négy beszélője is én vagyok bizonyos értelemben. És a regényírás során nem teszek mást, mint a saját személyiségem rejtett vagy elfeledett zugaiból előhúzok valamit, ami aztán illik valamelyik szereplőre. A BELÁTHATATLAN TÁJ megírása után, és erre aztán végképp nem számítottam, határozottan azt éreztem, hogy sokkal személyesebb könyv lett, mint az egyébként önéletrajzi elemekkel dolgozó INKOGNITÓ.”

A regényben megszólaló négy különböző hang óhatatlanul nyomozásra készteti az olvasót: mi kapcsolja össze egy autóbaleset áldozatát, az apát, és egy kistelepülésen élő fiatal testvérpár lány és fiú tagját egymással. Monológjaik nyújthatnának segítséget a nyomozásban, de sokkal inkább csak saját beláthatatlan tájuk határait tapogatják, miközben mindenki nyomoz a másik után, az apa a baleset körülményeit és lányát szeretné jobban megismerni, Zsófi, öccse viselt dolgait kutatja, a fiú, nővére kapcsolatait szeretné felderíteni.
A szereplőket a kommunikáció nehézsége jellemzi annak ellenére, hogy a megszólalásaik – önmaguk számára rejtett módon – folyamatosan reagálnak a másik szavaira. Ezek a titkos összefüggések folyamatosan meglepetéssel szolgálnak olvasás közben, egyre mélyebben húzva be a nyomózó szerepbe került olvasót a regénybe. Ezt erősíti a könyv Esterházy Péter „A SZÍV SEGÉDIGÉIT” idéző tipográfiája, ahogy legalul is fut egy-egy mondattöredék, fragmentum. Ez – a szerkesztő Szvoren Edina pontos elnevezésével – a lábsor az ötödik szólam, amely rájátszik azokra az elbizonytalanításokra, amelyeket a könyv folytat. Maga ez a szólam is rejtvényként működik, melyből újabb és újabb megfejtések születhetnek.
A könyv egyfelől izgalmas krimi, melyben a szabadversben „beszélő” balesetet szenvedő Dorka szálára felfutó három másik szereplőszál finoman megkomponált összeéréseiből tisztul a kép. Másrész noha szocioregényként indul a könyv, de műfajt vált, és mintha a 19. századi orosz nagyregények kérdései bukkannának föl 21. századi, individualista magyar közegben. A történet a kilátástalanság ellenére, mégis felvillant egy reménysugarat. A BELÁTHATATLAN TÁJ eszköztelen, hatásvadászat nélküli és tényszerű – ettől lesz igaz és őszinte, sallangmentesen egyszerű – de egyben az elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány.

További olvasmányként ajánlom a szerző honlapján a kritikákból összeállított izgalmas válogatást: https://www.kisstibornoe.hu/egyeb/belathatatlan-taj-kritikak/

Valamint a legfrissebb ÉS (LXV. évfolyam, 9. szám, 2021. március 5.) számában az iránymutató és kihagyhatatlan ÉS-KVARTETT beszélgetését: https://www.es.hu/cikk/2021-03-05//es-kvartett-kiss-tibor-noe-belathatatlan-taj-cimu-regenyerol.html

Végül, de nem utolsó sorban, részletek hallgathatók meg a szerző felolvasásában: https://www.youtube.com/watch?v=4NKXeB8wjSA&ab_channel=MagvetőKiadó

Korábbi ajánlóink

Accessibility