Max Lucado három, gyermekekhez, felnőttekhez egyaránt íródott könyvére esett a választásom könyvajánlómban:
Értékes vagy!
Az enyém vagy!
Különleges ajándék.
Külalakra, mondanivalóban, illusztrációban nagyon hasonló művekről van szó.
A történetek famanókról és Éli fafaragó mesterről szólnak. Főszereplője Pancsinelló, egy jámbor famanó.
Éli háza a domb tetején helyezkedik el, ahová felmehetnek a famanók életvezetésért, tanácsért, feltételek nélküli szeretetért.
Értékes vagy! című könyvében a famanók arany csillagokat vagy szürke pontokat ragasztanak egymásra, amilyen véleményük van az adott famanóról. Éli, a fafaragó mester meggyőzi Pancsinellót, hogy milyen értékes famanó, függetlenül attól, hogy mások csak szürke pontokat ragasztanak rá. Ennek hatására le is esik róla rögtön egy szürke pont.
Enyém vagy! című írásában arra világít rá, hogy nem attól lesz értékes Pancsinelló, hogy mennyi doboza, labdája, „tulajdona” van, hanem attól, hogy Élihez tartozik és Ő szereti őt.
Különleges ajándék könyvéből arról kapunk tanítást, hogy minden famanó kap lelki ajándékot, vagy adottságot, amivel másoknak tud segíteni, örömöt okozni. Hogy nem öncélú az életük, hanem pont abban teljesedik ki, ha másokat felüdítenek azzal, amit csak ők tudnak adni a többieknek. Ez lehet egy egyszerű dal eléneklése, ruha varrás, fából ajándék készítése, festés, étel főzés, sütés, meseolvasás.
A műveket Sergio Martinez és David Wenzel illusztrációi teszik egyedivé.
Olyan jó megpihenni mind három írásban a teljesítménykényszertől, betöltetlen szükségektől, elfogadás utáni vágy hajhászásától.
Ajánlom otthoni mesélésre, iskolák, óvodák polcaira, osztályfőnöki óra keretein belül feldolgozásra, gyermekotthonok, különleges igényű gyermekeket segítő intézményekbe, idős otthonok polcaira.
A művek megtalálhatóak az Illyés Gyula Megyei Könyvtár gyermekrészlegén.

Korábbi ajánlóink

Accessibility