Nem ismertem Carlos Ruiz Zafónt. Halála után egy hónappal olvastam el egyik könyvét, A köd hercegét. Ifjúsági regény, az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg. Zafón a második legolvasottabb spanyol író Cervantes mögött. Jó és jogos sorrend ez.
1943. Egy órásmester egy eldugott kis tengerparti faluba költözteti családját, nagyobb biztonságot remélve gyermekeinek. Bármit megtalálhat ott, csak a biztonságot nem. De hol van biztonság 1943-ban vagy bármikor máskor?
A ház régi lakóinak élete itt kísért. Szövevényes történet, melynek hálójába a gyerekek belegabalyodnak. Nyugtalanító jelek, sötét sejtések mindenütt, de a valóság mindent átír, átértelmez, és mindennél rosszabb. A címszereplő járja a világot. Hol ilyen, hol olyan alakban bukkan fel. Korlátlan hatalmat mutat, teljesíthetetlen vágyakat teljesít be. De nagy árat kér érte, melyet előbb vagy utóbb, de mindenképpen megszerez. Adósságot el nem enged, kamatostul kér vissza mindent. Ártatlanok sebződnek, halnak. Pusztítás jár a nyomában. Értelmetlen pusztítás. Aki átlát rajta, felelős lesz a jó védelmében, élethosszú harcot vállal. De a rombolást csak fékezni és időben lassítani lehet, mert a köd ura mindenképpen elveszi neki ígért zsákmányát. Rendkívül nyugtalanító könyv. Ki uralkodik ezen a világon? 1943-ban vagy bármikor máskor?
Gyermektörténet, de nem gyermeki. Igazi hősök születnek, és lesz, aki átveszi az őrző torony kulcsát. A régi őr negyed százados munkája véget ért. De a szenvedés és az értelem megteremtette a sorsát megértő és bátran vállaló utódot. A világítótorony új gazdára lelt, mert az élet csak így folytatódhat, valakinek az áldozatával. Aki ezt a szerepet megérti, nem kérdés, hogy vállalja-e szemmel tartani, visszatartani a gonoszt, hogy a világ élhessen. A köd hercege hatalmát buta, meggondolatlan emberi vágyak teljesítésének ígéretével szerzi, emberi alku eredménye, amivel mérhetetlen szenvedés zúdul a világra, különösen a toronyban őrködőkre, hogy a szélvészt lecsöndesítsék, a köd mögé bevilágítsanak.
Kalandregény, meg sokkal több is annál, szép nyelven megírva. Kérdéseket vet föl az olvasóban. Nem hagy nyugodni. l. Carlos Ruiz Zafónt érdemes olvasni. Klasszikussá lesz.

Korábbi ajánlóink

Accessibility