A kor mindenkit elér előbb-utóbb, legyen az ember jó, vagy gonosz, szép, avagy kevésbé tetszetős, az élet alkonya mindannyiunk ajtaján kopogtat egyszer. Nem lehet ez másképp a képregényhősökkel sem, több kötet és film is feldolgozza, milyen az időskor szuperképességekkel, vagy azok elhalványulásával.
Frank Miller, a Sin City alkotója is úgy döntött, hogy körbejárja a témát, méghozzá egyből az egyik legismertebb képregényhős, Batman szemszögéből. Műve korszakalkotó, a képregények világát a mai napig inspiráló és meghatározó alkotás, amely kortalan, ma is releváns anyag.
A történet szerint Gotham városának egykori hőse már csak legenda, rémtörténet, amellyel az alvilági figurák egymást ijesztgetik. A bűn, aljasság egyre inkább elharapódzik, a vezetőség korrupt, a rendőrség tehetetlen. Mindeközben a néhai Batman már ötvenes éveit tapossa, megkeseredett, alkoholizmussal küzdő ember lett belőle. Kortársai, valamint egykori ellenségei mind vagy elhaltak már mellőle, vagy hozzá hasonlóan megöregedtek. A lassan eluralkodó káoszt látva maga körül Bruce Wayne úgy dönt: visszatér! A denevérruha újra előkerül, az éjszaka lovagja feltámad, ám vele együtt a régi ellenségek is. Kétarc, Joker, valamint az új kor gonosztevői is kihívás elé állítják az idősödő igazságosztót, akinek csakhamar rá kell döbbennie, hogy a régi módszerek már nem működnek, mindemellett pedig egykori társai sem mind azt az utat járják, amelyen egykor maga is az igazságot űzte…
Képregényről lévén szó a – maga idejében – szokatlan és dekonstruktív történet mellett a képi világ is borzasztóan erős, karakteres. Az idősödő Batman kora ellenére is drabális, ütéseinek súlya ólom nehézségű, szinte érezzük a mozdulatai mögött lévő hihetetlen dinamizmust és erőt. Az éjszakai jelenetek képsorai sötétségbe, míg a nappal játszódók színesek, vakítóan idilliek. A csúcsponton zajló összetűzés Batman és az addigra a kormány ügynökévé vált Superman között az egyik legintenzívebb képregényélmény, amelyben valaha részem volt. A színek tökéletesen harmonizálnak az ábrázolt korszak hidegségével, embertelenségével, az arcok rendkívül kifejezőek.
Miller képregénye a mai napig érezteti hatását, a ma divatos antihősök mind-mind ebből az iskolából származnak. A Nolan-félre trilógia szintén ebből a képregényből merített, ennek köszönhető realizmusba hajló ábrázolásmódja, komor hangulata, valamint a Warner Borthers animációs adaptációt is készített hozzá. Akihez közel áll a képregény műfaja, de legalábbis nyitott rá, mindenképpen tegyen egy próbát vele!

Korábbi ajánlóink

Accessibility