Van egy baráti társaságunk, melyben vagy ötven éve felhangzik időről-időre a következő négy sor, hol üdvözlésül, hol csak úgy:

„Célbenőkör hédereg, Mácsul gondorásznak. Hibra gidő … Léderek Szunnya ferte nyászlag.”

Ez az idézet Stanislaw Lem Kiberiádájából származik. Ez volt-van-lesz az egyik nagyonkedvenc könyvem/könyvünk, amit újra és újra olvasunk és ajánlunk mindenkinek
Stanislaw Lem lengyel science fiction-író. Könyvei 41 nyelven, több mint 27 millió példányban keltek el. Egykor ő volt az egyik legolvasottabb nem angol nyelven író sci-fi-szerző a világon. Legismertebb könyve talán a Solaris.
Azért választotta a sci-fi nyelvét, mert könnyebb és veszélytelenebb volt a kommunista Lengyel a fantázia és a fikció világában kifejezni egyes eszméket, mint a realitás világában. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért az egyik legtöbbet idézett sci-fi-szerzővé vált, akit a kritikusok H. G. Wellsszel és Olaf Stapledonnal tekintenek egyenértékűnek.
A Kiberiáda egy sci-fi mesekönyv felnőtteknek, tele az emberi magasztokat magasztaló, a makulákat ostorozó nekünktörténetekkel. „Délceg acéllovagok, szerelmes robotkirályfiak, nyikorgó vasremeték, elektronikus boszorkányok, okos és buta, hiú és szeszélyes számítógépek a hősei Stanisław Lem vidám és hátborzongató csúfondáros és poétikus meséinek. Ebben a kibernetikus csodavilágban zsarnok gépkirály csatázik holdbéli elektrosárkánnyal vagy algoritmikus fenevaddal, robotvitézek hajszolják kozmoszszerte a titokzatos, kocsonyás testű sápatagot, akiben az emberre ismerhetünk, s a két tudós robotmérnök varázslatos gépeket épít távoli csillagok királyai és zsiványai számára. Tündérmese, legenda, pajzán novella, lovagregény, széphistória vagy pikareszk kaland tarka műfaj-álruhájában, humoros és groteszk ötletek tűzijátékának fényével világítják meg az atomkorszak filozófiai, társadalmi, tudományos és erkölcsi problémáit.”
A fent idézet az Elektrubadur című „meséből” való. Trul egyszer elhatározza, mert Klapanciusz megkeserítette az életét nagyon, hogy épít egy olyan gépet, amelyik verseket ír. Az idézet az első alkotása a masinának. Kudarcok, küzdelmek és Klapanciusz legnagyobb elképedése után a gép ontani kezdi a világ legjobb verseit, csodájára jár a világ és utálják a költők. A vége persze, de nem mondom el, csak annyit, „ a jeles mérnök szentül megfogadta, hogy soha többé nem kísérletezik az alkotó folyamatok kibernetikai modellezésével.”
Mesék nélkül szegényebb lenne a világ, ezt tudjuk időtlen idők óta. Ehhez még hozzá kell tennem, Lem modernkori sci-fi meséi nélkül pedig még szegényebb!

„Tér és idő zsugorodik,
Ha én egyszer nekikezdek.
Amit mások már feladnak,
Nekem ott van csak a kezdet.”

 

Korábbi ajánlóink

Accessibility