Egy ifjúsági regényt választottam. S ahogy szedtem össze a gondolataimat, szöget ütött a fejemben, hogy úgy néz ki, hogy itt ebben a „Nekünk is van kedvenc könyvünk” rovatban többen is hétről-hétre tiniregényeket ajánlunk. S kérdésként merült fel bennem, vajon mi lehet ennek a magyarázata, hogy épp ezek a könyvek szólítanak, fognak meg bennünket.
Talán ez is egyféle menekülés a valóságtól, attól, amivel a felnőttlétünk „örvendeztet meg” minket napról-napra. Azt hiszem, évekkel ezelőtt Komáromi Gabriella, a gyermek- és ifjúsági irodalom elismert szakértője hívta fel erre a figyelmet egy előadáson, hogy napjainkban – akár a romantika idején – azok a műfajok vannak felfutóban, melyek a mindennapok színterénél vonzóbb világokba viszik el az olvasót. Valószínűleg ilyenek az ifjúsági regények is.
Ezzel persze nem azt akarom állítani, hogy a Fekete nyár főhősének, Pamuk Fanninak a világa olyan rózsás. Őt is megannyi probléma gyötri, szembe kell néznie a meg nem értettséggel – úgy a kortársai / osztálytársai, mint a szülei részéről – , s igen, ő is menekül saját valóságának „nyomasztása” elől. Ennek köszönhető, hogy a regényben felváltva olvashatjuk egy japán rajzfilmsorozat epizódjainak leírását és a budapesti gimnazista lány történetét. Megtudjuk, hogy hogy lesz szövetségese Fanninak a szomszédban lakó nyolcvanéves Helga néni; lassan kiderül, hogy milyen titok köti össze a családjukat; s közben jó néhány szituációban tanúi lehetünk Fanni talpraesettségének, érettségének, ami talán pont a fiatalságából fakad, – hisz a felnőttek gondolkodását, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességeit sokkal elfuseráltabbnak mutatja a könyv.
A megfogalmazás annyira friss, annyira mai, – hogy igencsak szégyellem, de én azzal a meggyőződéssel olvastam végig, hogy egy tizen- (esetleg) huszonéves írónő alkotásával állok szemben. Aztán rákerestem, és jócskán meglepődtem, hisz Mészöly Ágnes a korosztályom. Úgyhogy le a kalappal! Nagyszerűen megírt könyv, ami hűen adja vissza a mai fiatalok kommunikációját, gondolkodását.
„Ifiguru” kolléganőm, Kaposi Ildikó kifejezésével élve ez is egy remekül kiaknázható „beszélgetős könyv”, mely sok-sok témát érint az emberi kapcsolatok területén.

Korábbi ajánlóink

Accessibility