A szerző ezzel a regényével nyerte el 2006-ban az orosz Booker-díjat. Cselekménye az akkor még közeljövőnek számító – s a mű címét adó – 2017-ben játszódik, az 1917-es oroszországi forradalom 100. évfordulóján. Az antiutópisztikus alkotás nagyvárosi jeleneteiben vörös- és fehérgárdisták egyenruháiba bújt tömegek játsszák újra a történelmi eseményeket, de a játék és a valóság egymásba csúszik, az ünnepi megemlékezés zavargásokba fordul. Az írónő ügyesen játszik a realitás elemeinek átkonvertálásával, úgyhogy az olvasónak résen kell lennie: nehogy elhiggye, hogy valós események játszódnak valós térben. Mert ha pl. rákeresünk a Rif-hegységre, hogy vajon hol is van ez, hisz oly varázslatos, már-már mesebeli képet fest róla Szlavnyikova, igencsak meglepődünk azon, hogy az internetes találatok Eurázsia helyett Marokkó északi részére mutatnak. De ez a regény épp ettől szép.

Adott ez a kaotikus – történelminek tűnő – háttér, egy vadregényes, de nem elcsépelt módon romantikus szerelem, egy leírhatatlanul gazdag exfeleség (mindenféle gyanús üzlettel a háttérben), és a főhős, Krilov, akiről hamar kiderül, hogy „érzi a követ”, s így drágakőcsiszoló lesz belőle.  Továbbá tanúi lehetünk az illegálisan drágakőlelőhelyeket felkutató hitnyikek expedícióinak.

A könyv világában, melyben a szerző több karakteresen különböző helyszínt kapcsol össze, igen erősen hat a bűvölet, a bűverő, a varázs. A célok sokszor homályosak, a racionalitás háttérbe szorul. A józan észt kiiktatja, az életösztönt legyűri valamilyen mesebeli erő. A csiszolót az áttetszőség babonázza meg, a távoli hegyekhez utazó hitnyikeket a mérhetetlen gazdagságot ígérő lelet, amit maga a Hegy Királynője mutat meg.

A könyv összetett, izgalmas, végig a titokzatosság lengi be. Az orosz folklór elemeivel megbolondított világ beszippantja az olvasót. Kritikus esetben akár úgy is járhat, mint a regény egyes szereplői, hogy az idő megszűnik számára létezni, s még ételt is elfelejt magához venni… Persze, ez már túlzás, de Szlavnyikova könyve különös világokba vezet, és nagyszerű kikapcsolódást ígér. Egyszerre friss, modern, ugyanakkor felfedezhetünk benne népmesei vagy bulgakovi hagyományokat.

Korábbi ajánlóink

Accessibility