Mengyán Eszter: Nem vásároltam ruhát egy évig! De ez a megoldás?

Az előadó újságíró, a Holy Duck! alapítója és szerzője, szín- és stílustanácsadó. Több, a témával foglalkozó online médiumnál dolgozott, a Nők Lapja Cafénál, a Life.hu-nál, a Cotcot-nál, illetve főszerkesztője volt a VOUS női portálnak. 2017 októbere óta rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat a fenntartható divatról, a tudatos ruhavásárlásról és a ruhaipar jelenlegi problémáiról.

Eszter a munkája, az újságírás miatt foglalkozott eleinte a divattal, a ruhákkal, és eközben megismerte annak hátterét, kiderült, hogy bizony árnyoldalai is vannak ennek a hétköznapi tevékenységnek mint az öltözködés. Nem is gondolunk bele, hogy milyen ökológiai lábnyoma van ennek az iparágnak.

Egy filmajánló után megdöbbentő adatokat hallhattunk arról, hogy néhány év alatt sokszorosára nőtt a gyártott ruhák száma; milyen kevés fizetésért dolgoznak a Távol-Keleten a varrodai munkások, és persze nem ritka a gyerekmunka sem. Azt, hogy milyen környezetszennyező iparágról van szó, jól illusztrálja egy mondat: „A kínai folyók vize előrejelzi a következő szezon trendszínét”. A vízszennyezés mellett a nagy mértékű vízfelhasználás, a mikroműanyag- és vegyszeres szennyezés, a szén-dioxid kibocsátás és a hulladéktermelés jelentenek problémát.

Több új fogalommal ismerkedtünk meg az előadás során: fast fashion, kapszula gardrób, upcycling, közösségi varroda… Kiderült, hogy ma már gardrób rendszerező alkalmazások is léteznek, amelyek segítenek az öltözködésben, illetve kihívásokkal dobhatjuk fel a mindennapjainkat: 10×10 kihívás, kapszula gardrób kihívás). Ha új ruhát vásárolunk, akkor olyan terméket válasszunk, amely etikus márkától származik. Ezt a benne lévő címke garantálja (OEKO-TEX®, Fairtrade).

Új ruha vásárlása helyett megoldást jelenthet a ruhajavítás, -kölcsönzés, -csere (ez utóbbit mi magunk is csináljuk, amikor továbbadjuk a gyerekek kinőtt ruháit, vagy egymásnak ajándékozzuk a szekrényben heverő, talán sose hordott ruhadarabokat), a varrás, a használt ruha vásárlás.

Ha már végképp nem tudjuk újrahasznosítani a kérdéses ruhákat, akkor a Textrade Kft (https://textradekft.hu/) által telepített használtruha gyűjtőkonténerbe vagy a hulladékudvarba kell elhelyezni azokat.

Helló, slow fashion címmel könyve is megjelent Eszternek a témában, amit Olvasóink is hamarosan kikölcsönözhetnek (moly.hu).

„Mindegy, hogy 18 vagy 118 ruhád van. Az ideális gardrób az, ahol a ruhákat szeretik, sokat és szívesen viselik. Az ideális ruhatárral pénzt és időt spórolunk, és nem okozunk több kárt a Földnek.”

 

Kotogán Mariann

Eszter magazinja a fenntartható öltözködésről, etikus divatról:

https://fenntarthatodivat.hu/

 

 

Accessibility