Zöld szerda – március 10.

Beporzók napja

A magyar kezdeményezésű jeles napról 2018 óta emlékezünk meg.

A termesztett növények kétharmada, élelmiszernövényeink egyharmada igényli a beporzók munkáját, általában fontos ökoszisztéma szolgáltatásokhoz szükségesek nemcsak a méhpopulációk fennmaradása és egészsége, hanem más rovarkolóniáké, de a madarak és a denevérek munkája is.  A beporzók napja arra figyelmeztet, a fent említett élőlény csoportok egyedszáma és fajgazdagsága olyan drasztikus csökkenésnek indult, ami az ökoszisztéma szolgáltatásokat is súlyosan befolyásolja. Miközben sok helyen már most a mesterséges beporzás módszereihez kell folyamodni, nem kérdés, hogy az emberhez méltó élet nem lehetséges a rovarok és a beporzók nélkül.

Számos országban létezik már társadalmi kezdeményezés a beporzók védelmére. A magyar természetvédők és kutatók a nagyüzemi mezőgazdaság ökológiai szemléletű átalakítása mellett a lakosság aktív bevonására és a következő generáció környezeti nevelésére helyezik a hangsúlyt. Az alábbi oldalon találunk sok információt a beporzókról, programokról, rovarhotelek készítésnek módjairól, és sok egyéb hasznos ötletről:

http://www.beporzoknapja.hu/

Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

Európai polgári kezdeményezés az EU mezőgazdasági modelljének beporzóbarát átalakításáért. Magyarországon a Magyar Természetvédők Szövetsége karolta fel a kezdeményezés koordinálását. Erről bővebben:

https://mtvsz.blog.hu/2021/02/07/zumm_hogyan_segithetjuk_a_mehes_europai_polgari_kezdemenyezest?fbclid=IwAR3-Cp43i8AA7Jy5Jfg1G0PsDnw3RgKr6qlM8-yX5XwXVdD39jfwBiTkTEI

Accessibility