2005 óta január 27-én emlékezünk meg a holokausztról. Ezen a napon szabadították fel 1945-ben az auschwitzi koncentrációs tábort. 

Az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum adatbázisról:

Az USC Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum az MTA Könyvtár és Információs Központ EISZ programján keresztül 40 magyar közintézményben vált hozzáférhetővé 2018-ban, köztük a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárban is.

A Vizuális Történelmi Archívum több mint 55 ezer videóinterjút tartalmaz, amiket a holokauszt, illetve más népirtások túlélőivel készítettek 41 nyelven, 62 országban. A beszámolók teljes életútinterjúk, a túlélők tanúságtételei mellett szemtanúk, háborús perbe fogottak, felszabadító katonák, megmentők visszaemlékezései teszik teljessé a világ legnagyobb oral history forrásgyűjteményét.

Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút, és több ezer más nyelven készült, magyar vonatkozású interjút, beszámolót tartalmaz. Az archívum digitalizált, indexált és percre lebontva kereshető, hiperhivatkozásokkal ellátott tartalmának kutatását 66 ezer kulcsszó, 1,9 millió név és több mint 710 ezer kép segíti. Az archívum alapvető segítséget nyújthat a 20. század társadalomtörténetének kutatásához, helytörténeti gyűjtésekhez, illetve oktatási projektekhez. Az adatbázis csak helyben (könyvtárunkban) elérhető, használatához segítséget nyújtunk.

https://vha.usc.edu/login

 

Accessibility