Európai Hulladékcsökkentési hét 2020 november 21-29.

https://hulladekcsokkentesihet2020.hu/

 

A környezettudatosabb életvitel érdekében 2009-ben indított szemléletformáló kezdeményezés a tudatos hulladékgazdálkodásra kívánja felhívni a figyelmet. Az élhetőbb, tisztább környezetet és környezetkímélőbb életmódot propagáló kampány azt szeretné elérni, hogy mindennapi fogyasztási szokásainkat a keletkező hulladék mennyiségének csökkentésének, a termékek újrahasználatának, és az anyagok újrahasznosításának jegyében alakítsuk.

Az idei kampány témája a láthatatlan hulladék:

Ide tartoznak a késztermékek előállítása során keletkező hulladékok, a csomagolási hulladék, a nem hasznosuló energiafelhasználás, valamint a gépek működtetése során keletkező károsanyag kibocsátás. A láthatatlan hulladék termelődése csaknem észrevétlen marad, tudatos vásárlási szokásokkal is nehezen válik láthatóvá.

Ökológiai lábnyomunk figyelembe vétele, a vásárolt termékek előállításának természetre gyakorolt hatásának megfontolása segíthet a láthatatlan hulladék csökkentésében. A termékek energiafogyasztása, javíthatóságuk, újrahasznosíthatóságuk szempontjai képezhetik a tudatos vásárlás alapját.

Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár bemutatkozó videója az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából:

Accessibility