2005 óta az ENSZ kezdeményezésére június 17-e az aszály és az elsivatagosodás elleni küzdelem világnapja. A kérdés évről évre egyre aktuálisabb, és mára nemcsak globális szinten jelent egyre nagyobb problémát, emberek millióinak megélhetését fenyegetve, hanem hazánkban is egyre komolyabb nehézségeket okoz az egyenetlenül érkező, vagy éppen hiányzó csapadék.

A vízhiány, a talajromlás, az éghajlatváltozás és a relatív túlnépesedés egymással összefüggő problémái miatt egyre növekvő számú ember kényszerülhet lakóhelye elhagyására. A sivatagos, illetve a csökkenő termőképességű területek növekedése ma már közel egymilliárd ember élelmiszer ellátását veszélyezteti. Európában lényegében a teljes mediterrán vidéket a kiszáradás fenyegeti, amihez a növénytakaró pusztításával a bozóttüzek nagyban hozzájárulnak.

Az ENSZ 2005-ös jelentése szerint hazánk egész területe aszállyal sújtott területnek tekinthető.  Vízkészleteink kezelésében és hasznosításában a jövőben a vízelvezetés helyett a vízraktározási paradigmának kell érvényesülnie a talaj termőképessége, mezőgazdaságunk termelékenységének megőrzése érdekében.  Az új szemléletű víz-és talaj-és tájgazdálkodás kialakításához helyi szinten az önkormányzatok, és velük szövetségben a civil szerveződések is nagyban hozzájárulhatnak. Ilyen lépés volt, hogy Szekszárd város 2010-ben csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, míg a Szekszárdi Klímakör és a Zöldtárs Alapítvány tevékenysége a lakosság környezettudatossá válását segíti.

Linkajánló:

Országos Vízügyi Főfelügyelőség

OVF – KITE Zrt. aszálymonitoring-rendszer

Budapesti Víz Világtalálkozó

Raskó György, az aszályról

A tavaszi aszályról, Sarkadi Zsolt

Magyarország aktív szerepvállalása az aszály elleni regionális küzdelemben

Klímabarát Települések Szövetsége

Zöldtárs Alapítvány, Klímariadó Tolna Megyében című kiadvány

A Nagy Zöld Falról – AfrikaBlog

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár világnaphoz kapcsolódó könyv- és filmajánlója

Accessibility