A Környezetvédelmi Világnapot 1974 óta ünnepeljük, az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972 június 5-én megtartott az „Ember és a bioszféra” című konferenciájára emlékezve.  A világnap központi rendezvényeit minden évben más országban és témában tartják. Idei témája a biodiverzitás.

A biodiverzitás kifejezéssel a földi élet, az élővilág változatosságát írjuk le, beleértve az élőlények és együtteseik minden öröklött változatosságát nemcsak az egyed feletti, de az egyed alatti szinteken is. A biodiverzitás az élő természet létezésének eredendő formája.

A biológiai sokféleség maga az évmilliók alatt felhalmozódott tudás – az élet könyvtára. A biodiverzitás a bioszféra immunrendszerének tekinthető, ahol a sokféleség magasabb foka jelenti az immunitás magasabb fokát. Minél kisebb tehát egy ökológiai rendszerben a diverzitás, annál sérülékenyebb az a rendszer, annál rugalmatlanabbul reagál egyes változásokra.

A biológiai sokféleség fennmaradása ugyanakkor alapvetően fontos az emberi élet feltételeinek biztosításához. Az egészséges emberi élet minden aspektusához hozzájárul az ún. ökoszisztéma-szolgáltatások révén. Az emberi tevékenység mostanra a Föld egészét átformálta. A vadonélő fajok életterének lecsökkenése és a környezetszennyezés következtében egy tömeges fajkihalási hullám kezdetén vagyunk. Amennyiben ez a mostani ütemben folytatódik, úgy a biodiverzitás csökkenése súlyos következményekkel jár az emberiség életlehetőségeire nézve.

A Covid-19 járvány mutatta meg, hogy a természet egyensúlyának megbontásával, a populációk genetikai változatosságának és életterének redukálásával megkönnyítjük a vírusok átvitelét az állati és az emberi populációk között.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) kezdeményezése szerint a sokféleség csökkenő tendenciájának megfordítása az egyetlen út az egészséges ökoszisztéma megőrzésére és fenntartására. Meg kell értenünk az életnek azt a hálózatát, amiben élünk, rendszerként látni annak funkcióit. Itt az ideje, hogy újragondoljuk a természethez fűződő viszonyunkat, és életvitelünk állandó vonatkoztatási pontjává tegyük.

Linkajánló

A megyei könyvtár világnaphoz kapcsolódó játéka a könyvtár facebook oldalán érhető el.

A megyei könyvtár könyv- és filmajánlója

World Environment Day

Accessibility