Kedves Könyvtárhasználók!

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár a járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt is segíteni szeretné a tanulókat, a kutatókat és az olvasni vágyó nagyközönséget.

Az alábbiakban szeretnénk felhívni szíves figyelmüket az interneten elérhető ingyenes adatbázisokra, digitális gyűjteményekre, szakirodalom kutatási lehetőségekre.

 

Arcanum Digitális Tudománytár

https://www.arcanum.hu/hu/

Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő, több millió oldalas szövegállományú, digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát.

Kereshető benne továbbá verstár, több mint 20 féle lexikon, enciklopédia, kézikönyv, és külön Bibliatéka, a Biblia teljes szövegével, forrásokkal, magyarázatokkal

Az egyébként előfizetéses szolgáltatás most egy hónapig ingyenesen elérhető.

 

Hungaricana Közgyűjteményi Portál

https://hungaricana.hu/hu/

A Hungaricana adatbázis elsődleges célja, hogy a könyvtárakban, múzeumokban és levéltárakban közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon elérhetővé. Az adatbázis ingyenes, és a dokumentumokat teljes szöveggel tartalmazza.

Tartalmazza egyebek között

 

Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK)

www.mek.oszk.hu

A MEK-ben csak magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet: elsősorban szöveges művek (beleértve a hangoskönyveket is).

 

Digitális Tankönyvtár

https://dtk.tankonyvtar.hu/

Egyetemi vagy középiskolai tanuláshoz szükséges tankönyvek mellett itt néhány kattintással folyóiratok is elérhetőek.

 

Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívum (EPA)

www.epa.hu

Tizenöt témakörbe rendezve, több mint 1300 elektronikus időszaki kiadvány és közel száz elektronikus tartalomjegyzék-szolgáltatás érhető el.

 

MATARKA – Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa

https://matarka.hu/

A MATARKA túlnyomórészt Magyarországon megjelenő tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetőségét és böngészését teszi lehetővé, sok tanulmány és cikk le is tölthető.

 

Online folyóiratok

www.fszek.hu/linkgyujtemeny/

Több száz ingyenesen elérhető online folyóirat.

 

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA)

https://pim.hu/hu/dia

A kortárs magyar szépirodalom kiemelkedő alkotóinak munkássága ingyenesen letölthető Ágh Istvántól Zelk Zoltánig, a PIM DIA Olvasó alkalmazással mobileszközön is.

 

Konyvespolc.com

(http://konyvespolc.com/category/kotelezo_olvasmanyok/)

Az oldalon számos magyar és külföldi szerző művét megtaláljuk. Néhány szerző a teljesség igénye nélkül: Petőfi Sándor, Gogol, Lázár Ervin, Mikszáth Kálmán, Balzac, Homérosz, Brecht.

 

Kötelező olvasmányok digitális könyvespolca

http://www.papirontul.hu/kotelezo-olvasmanyok-digitalis-konyvespolca/

Az általánosból inkább a felsőbb évfolyamok (5–8. évfolyam) számára találhatóak meg az olvasmányok, a középiskolánál (9–12. évfolyam) viszont szinte teljes. Feltünteti a formátumot is, mert a legtöbb cím nem e-könyv hanem rich text vagy egyéb nem e-könyves formátum, és van néhány kötet ami csak weboldalon keresztül olvasható vagy csak hangoskönyvként tölthető le.

 

MTDA – Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma

https://mtda.hu/

Az archívum célja a 19–20. századi magyar társadalomtudomány és határterületeinek feltárása. Az archívumban azok munkái szerepelnek, akik az adott korszak (társadalomtudományi) gondolkodásának neves képviselői; kordokumentumok, melyek annak valamely szellemi irányzatát markánsan képviselik; egyes külföldi szerzők munkái, melyek közvetve vagy közvetlenül hatással voltak a magyar társadalomtudományra.

 

Ingyenes magyar elektronikus könyvek

http://freebookbrowser.com/languages/hungarian.php

Ingyenes magyar elektronikus könyvek, irodalmi művek, műrészletek, online tananyagok és egyéb letölthető ill. olvasható dokumentumok. Honlapok és e-könyv adatbázisok szabadon elérhető gyűjteménye; ezek az e-dokumentumok köztulajdonban vannak és ingyenesen elérhetőek.

 

MaNDA

www.mandadb.hu

A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA adatbázistételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Központi Statisztikai Hivatal

https://www.ksh.hu/

Adatok, gyorstájékoztatók, letölthető kiadványok

 

Fortepan  – fényképgyűjtemény online archívum

http://www.fortepan.hu/

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le ingyenesen, jó minőségben.

 

A Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár elektronikus katalógusa

http://www.igyuk.hu/?page_id=884

 

 

összeállította:

Tóthné Udud Teréz

könyvtáros

Accessibility